Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


COVID-19 România | Al doilea deces după vaccinare. Explicațiile autorităților

vaccination.jpg

Sursa imaginii: 
Craig F. Walker/REUTERS

Un bărbat de 47 de ani din Târgu Jiu a murit la o zi de la vaccinarea împotriva COVID-19. Comitetul de coordonare a vaccinării a transmis că, în urma triajului medical făcut de către echipa care l-a vaccinat, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate și că a doua zi dimineață, în timp ce se afla la serviciu, bărbatul a suferit un stop cardio-respirator. Reamintim că este al doilea caz de acest fel, în prima situație fiind vorba despre un bărbat de 45 de ani din Argeș.

Conform Comitetului național de coordonare a vaccinării, în 28 februarie bărbatul de 45 de ani din Târgu Jiu a mers la un centru de vaccinare din Bumbești-Jiu, unde i s-a administrat prima doză de ser produs de compania Oxford/AstraZeneca.

"În urma triajului medical, efectuat potrivit protocoalelor medicale, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală timp de 15 minute, fără a prezenta modificări ale stării de sănătate, ulterior părăsind centrul de vaccinare. A doua zi, pe 1 martie a.c., în jurul orei 8.00, în timp ce se afla la serviciu, persoana a suferit un stop
cardio-respirator, situație care a impus solicitarea unui echipaj de prim-ajutor de la Ambulanță. Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanță, cât și în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleași zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului. Investigațiile medicale efectuate în cadrul Secției Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidențiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut întins. (...) Persoanei i s-au aplicat manevrele de resuscitare atât în ambulanță, cât și în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, iar în seara aceleași zile, în jurul orei 21.00, s-a declarat decesul pacientului. Investigațiile medicale efectuate în cadrul Secției Anestezie – Terapie Intensivă din SJU Târgu Jiu au evidențiat modificări caracteristice unui infarct miocardic acut întins", au transmis joi reprezentanții Comitetului național de coordonare a vaccinării.

Reamintim că este al doilea caz de acest fel. Un bărbat de 45 de ani din Argeș a murit la o zi după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Bărbatul s-a prezentat pe 2 martie la vaccinare cu prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech. După triajul medical și examenul clinic de specialitate de către personalul din centrul de vaccinare, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate. După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală, fără a avea simptome, după care a plecat din  centrul de vaccinare.

Conform datelor furnizate către CNCAV, după patru ore de la administrarea vaccinului, pacientul a fost adus cu ambulanța la Spitalul Orășenesc Mioveni, după ce și-a pierdut cunoștința în timp ce era acasă.

La sosirea în spital, bărbatul avea o stare generală bună, fără traumatisme, potrivit CNCAV. După investigațiile medicale, el a rămas sub supraveghere medicală, însă în seara de 2 martie a cerut externarea pe propria răspundere, contrar avizului medical. În  dimineața următoare, pe 3 martie, personalul medical de la Ambulanță, solicitat de familia acestuia, a declarat  decesul bărbatului, la domiciliu.

DSP Argeș a sesizat autoritățile competente pentru a stabili cauzele decesului. Conform medicului de familie al acestuia, persoana se afla în evidență cu dislipidemie (valori crescute ale colesterolului) și tensiune crescută.