Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic ATI: Renunțați la împărțirea spitalelor în COVID și nonCOVID! Transferul pacienților le pune viața în pericol

dr_zarafin_buna.jpg

Dr. Laura Zarafin, medic secția ATI a Spitalului Colentina
Image source: 
facebook/Laura Zarafin

Medici de diverse specialități, șefi de secții și manageri de spitale au semnat o petiție prin care cer renunțarea la împărțirea spitalelor în COVID și nonCOVID.  “Se anunță un posibil  <al treilea val> de îmbolnăviri, iar presiunea asupra sistemului trebuie distribuită uniform. Este inacceptabil să existe spitale goale și în același timp spitale supraaglomerate. Trebuie implicat  tot personalul medical în efortul de tratare a tuturor pacienților fără discriminare, altfel ne putem aștepta la multe decese evitabile”, se arată în petiție.

"În contextul actual împărțirea spitalelor în "covid” și "non-covid” nu are nicio rațiune. Se anunță un posibil  <al treilea val> de îmbolnăviri, iar presiunea asupra sistemului trebuie distribuită uniform. Este inacceptabil să existe spitale goale și în același timp spitale supraaglomerate. Trebuie implicat  tot personalul medical în efortul de tratare a tuturor pacienților fără discriminare, altfel ne putem aștepta la multe decese evitabileNiciun pacient nu poate fi neglijat, indiferent ce problema de sănătate are. Nicio patologie nu a dispărut odată cu apariția COVID-19. În plus, medicii români sunt obligați să trateze pacienți Covid în afară competențelor oferite prin avizul de practică. Se impune o OUG de lărgire a competențelor, este inacceptabil că medicii români să fie obligați la malpraxis și apoi să fie trași la răspundere de același stat român indiferent. Pacienți și medici deopotrivă suntem supuși riscurilor. Toate acestea se întâmplă într-un sistem în care medicii români petrec peste 30 de ore continuu în spital de câteva ori pe luna, mii de gărzi într-o viață profesională, reprezentând muncă suplimentară obligatorie pentru asigurarea continuității activității medicale. Iar această muncă nu este recunoscută ca atare nici prin plata orelor de gardă la un tarif decent, nici prin recunoașterea acestora că vechime în muncă. În aceste condiții, statul român nu va reuși să-și țină medicii în țară iar puținii profesioniști rămași vor fi din ce în ce mai suprasolicitați și vor avea un randament din ce în ce mai slab. Ce pacient își dorește să fie tratat de un medic epuizat și amenințat de malpraxis?", se arată în petiția medicilor. 

Aceștia solicită: 

  • Desființarea împărțirii spitalelor în “covid/non-covid”.
  • Toate unitățile sanitare (spitale/policlinici etc) să-și organizeze circuite funcționale adaptate infrastructurii proprii, verificate și avizate de DSP.
  • Toate unitățile cu paturi ar trebui să aibă compartimente/saloane covid, iar transferul pacienților dintr-o unitate în altă să se facă doar atunci când competență spitalului este depășită.
  • Numărul paturilor disponibile pentru pacienții cu COVID-19 în toate spitalele din țară, fie că sunt pentru pacienți care au doar COVID-19, fie că sunt rezervate pacienților cu alte patologii dar care sunt și SARS-CoV-2 pozitivi, ar trebui centralizat, cunoscut în orice moment și transmis în timp real prin COSU serviciilor de ambulanță. 

"Ne așteptăm la mai multe infectări cu SARS-CoV-2. Evident că pacientul respectiv nu are numai pneumonie, ci și alte probleme de sănătate. În al doilea rând, fiind mai mulți oameni pozitivi, vor fi și mai multe operații. Atunci e normal că trebuie să-ți crești capacitatea, nu poți ține pe aceleași spitale, același număr de paturi. (...) Nu ai cum să separi: să faci numai spitale Covid și numai spitale verzi (non Covid). Și asta a dovedit-o practica. De ce spun asta? Se poate verifica oricând ce pacienți a primit spitalul Colentina. În Chirurgie, de exemplu, 80% dintre pacienți sunt operați în spitale verzi. Și asta datorită particularității acestui virus, din acest motiv are un potențial pandemic atât de mare pentru că este extraordinar de parșiv. Două elemente duc la asta: primul e faptul că oamenii infectați sunt 3-4 zile asimptomatici, se plimbă peste tot și răspândesc boala- și al doilea, există peste 38% dintre PCR-uri fals negative. La internare ți se recoltează PCR-ul, atunci când trebuie să te operezi, într-un spital nonCovid, PCR-ul este negativ, după care te trezești că ești pozitiv. Pacienții suferă foarte mult, se trezesc că sunt transferați în 2-3-4 spitale, ceea ce nu e în beneficiul pacietului. (...) Toate unitățile sanitare trebuie să-și îngrijească pacienții lor, în caz că sunt confirmați cu covid-19. Transferurile între spitale le pune viața în pericol. Acești pacienți au niște necesități deosebite. Ei sunt pacienți cu o funcție pulmonară compromisă sever. Ventilatoarele de transport nu au performanța ventilatoarelor pe care le avem în Terapie Intensivă. Transportul acestor pacienți cu afectare pulmonară este un pericol în sine pentru pacient", explică la RFI, dr. Laura Zarafin, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Colentina, unul dintre medicii care au inițiat petiția semnată până acum de peste 300 de persoane.

Referitor la intenția Ministerului Sănătății de a reorganiza circuitele Covid-19 și non-Covid-19 din spitale. "Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, niciodată, noi am fost puși în fața faptului împlinit  la început, când știți că nici măști nu am avut. Vă dați seama ce panică a fost pe noi atunci. Între timp, a trecut un an iar colegii care încearcă să găsească diverse pretexte cum că circuitele nu sunt perfecte, nu au înțeles un lucru: circuitele se fac pe fiecare pavilion, dacă ești spital pavilionar sau nu,deci n-are nicio legătură dacă ești spital pavilionar sau nu. Trebuie să existe un spațiu ca să fii dezechipat corect. Noi am pus uși  ca să facem, pentru că suntem pavilionar, dar în spitalele mari este și mai ușor de făcut. Deci nu există <nu pot să fac circuit>, există <nu vreau să fac circuit>. Practic, tu când ai ieșit din zona pacienților, trebuie să ai o zonă de tranziției în care ești dezechipat cu grijă. Drept dovadă că infectările în spitalele roșii, Covid, suport Covid, au fost mult mai mici decât în spitalele verzi, nonCovid. E cea mai clară dovadă că nu e adevărat că dacă lucrezi într-un spital verde, nu te infectezi. Nu circuitele sunt problema în acest moment, ci pericolul de explozie, asta nu înțelege lumea. Nu au fost prevăzute spitalele pentru un asemenea consum de oxigen, iar rețeaua electrică e foarte veche. (...) În momentul acesta, când personalul medical este vaccinat, are mijloace de protecție, nu e principalul pericol că s-ar infecta. Principalul pericol este să îngrămădești pacienții, să suprasoliciți un spital care poate să sară în aer. Acesta este adevărul.", mai spune medicul Laura Zarafin. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

 
Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Clinic Colentina, în dialog cu Mirela Dădăcuș