Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel, Austria şi Danemarca – accord pentru dezvoltarea de noi vaccinuri contra Covid-19

netanyahu kurz frederiksen.jpg

Image source: 
CNN

Cele trei țări au anunţat joi seara, oficial, o alianţă al cărei scop este dezvoltarea şi producerea de noi generaţii de vaccinuri împotriva Covid-19, scrie AFP.

Anunțul a fost făcut de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-o conferinţă de presă împreună cu cancelarul austriac Sebastian Kurz şi cu premierul danez Mette Frederiksen:

Nu ştim cât timp vaccinul va rămâne eficace. Este vorba despre şase luni, un an, doi ani, mai mult sau mai puţin, nu ştim şi, de aceea, trebuie să ne protejăm populaţiile împotriva resurgenţei pandemiei sau a mutaţiilor”.

Astfel, cele trei ţări vor lansa „un fond de cercetare şi dezvoltare” şi „începe eforturi comune pentru producerea de viitoare vaccinuri”, a afirmat Netanyahu, fără a da detalii despre suma implicată sau despre capacitatea de producţie dorită.

Întreprindem toţi cercetări promiţătoare care vor deschide calea spre viitoarea generaţie” de dezvoltare biomedicală, a subliniat Mette Frederiksen, arătând că noua alianţă „va explora posibilitatea de cooperare în privinţa testelor clinice''.

Acest proiect de alianţă a fost deja criticat de Franța, care apreciază că cel mai adecvat pentru garantarea „solidarităţii” în UE rămâne „cadrul european”.

Trebuie să cooperăm în acest dosar în cadrul Uniunii Europene, dar trebuie să cooperăm şi la scară globală”, a replicat la Ierusalim cancelarul austriac, remarcând că Israelul este „prima ţară din lume care face demonstraţia că virusul poate fi învins”.

Datorită unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer, Israelul mizează pe o aprovizionare rapidă cu vaccinuri în schimbul furnizării de date medicale despre efectul lor asupra populaţiei sale.

Acordul a permis administrarea cel puţin a primei dozei de vaccin unui procent de peste 50% din cei 9,3 milioane de israelieni şi efectuarea unei serii de teste pe scară largă ce au confirmat, până în prezent, eficacitatea vaccinului Pfizer/BioNtech.