Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cei care s-au vindecat de covid se pot reinfecta cu noua tulpina sud-africană

spital-nasta-covid.jpg

GCS: 244 cazuri noi și 2 decese. Crește numărul pacienților de la ATI
Secție ATI covid la Institutul Marius Nasta

Vom reveni în zona de 8.000 de cazuri noi de covid, zilnic, dar o să vedem și vârfuri de 9.000 de îmbolnăviri probabil pe la mijlocul lunii viitoare. Situația este îngrijorătoare, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care subliniază că depistarea în România a două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană vine cu o veste proastă: cei care au trecut deja prin boală, cu tulpina clasică sau britanică, se pot reinfecta.

Este pentru a treia zi la rând cu peste 4 mii de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2. Suntem într-o creștere accelerată spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El se așteaptă ca epidemia să atingă un vârf la mijlocul lunii aprilie când am putea avea circa 9 mii de cazuri pe zi. Depistarea tulpinii sud-africane era de așteptat, afirmă doctorul care avertizează că această variantă a virusului îi poate reinfecta pe cei care au trecut prin boală fie cu tulpina clasică, fie cu cea britanică:

"La felul în care are loc programul nostru de secvețiere, este imposibil să depistăm o nouă tulpină la intrarea în țară. Deci o vom depista atunci nu doar când va fi comunitară ci comunitară suficient de extinsă să apară în aceste secvențieri aleatorii. (...) Tulpina africană are abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate cu tulpina clasică sau chiar și cu tulpina britanică, încă nu avem asemenea cazuri confirmte (n.r. în România), dar avem în Franța. Un pacient infectat cu tulpina clasică în noiembrie a fost reinfectat cu tulpăina africană și se afla în anestezie terapie intensivă deși prima infecție a fost relativ ușoară."