Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment al experților : al treilea val al pandemiei va lovi puternic în populația tânără

tineri_masti.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Al treilea val al pandemiei s-a declanșat deja și în România cam de două săptămâni și este mult mai puternic decât precedentele. Iată ce spune la RFI expertul în sănătate public Ioana Stăncel. Doctorul epidemiolog explică : noul val, susținut de noile tulpini agressive ale COVID 19, cea britanică și cea sud africană, va afecta inclusive populația tânără, încă nevaccinată.

Situația este alarmantă...Acesta a fost mesajul venit luni dinspre autorități în contextul în care și ultimul bilanț indică un număr mare de cazuri de infectare cu SARS COV 2 : în ultimele 24 de ore au fost 2.280 de români confirmați cu noul coronavirus, iar 63 au murit. Dintre decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani și trei decese la categoria de vârstă 40-49 ani, deci scade și vârsta persoanelor decedate. Cel mai grav însă, dacă ar fi să îl cităm pe ministrul sănătății, este faptul că numărul persoanelor internate la terapie intensivă este extrem de ridicat : 1098 dintr-un total de 9825 de spitalizări. În aceste condiții, atât premierul Florin Câțu, cât și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, vorbesc despre o posibilă înăsprire a restricțiilor după ce déjà în zonele intrate în scenariul roșu – cum este cazul capitalei începând de luni - s-au închis restaurantele la interior, sălile de spectacol și sălile de jocuri de noroc. Digi 24 spune – citând surse oficiale – că următorul pas ar fi impunerea de noi restricții în privința circulației, mai ales pe timp de noapte. La RFI, doctorul Ioana Stăncel, expert în sănătate public, confirm că a început în forță un al treilea val al pandemiei și acesta vine cu un specific care ar trebui să ne neliniștească și să ne responsabilizeze : ”Specificul acestui al treilea val va fi o creștere mult mai rapidă decât la primul și la al doilea val și vom ajunge la opt mii, zece mii de cazuri zilnice mult mai repede decât la celelalte două valuri. De asemenea, specificul este că va afecta persoanele adulte, tinere, active”, în special pentru că acestea sunt implicate în activități în mare parte de natură economic sau social care presupun o expunere mai mare și apoi pentru că acestea sunt mai puțin atente la măsurile de prevenție, explică expertul. ”Alt specific este că pentru acest grup de vârstă și de populație, formele specific de manifestare a bolii pot fi mai severe pentru că la persoanele adulte se declanșează mai repede furtuna inflamatorie și intensitatea acestui fenomen clinic va fi mult mai mare. Deci vom avea cazuri clinice mult mai grave, cu presume pe sistemul sanitar”, spune la RFI Ioana Stăncel.

Ce se poate face?

 Expertul în sănătate publică spune că, în mare parte, măsurile de restricție impuse până acum sunt bine calibrate la situația actuală dar crede că ar trebui dublate și de măsuri de limitare a circulației. Cu alte cuvinte, ar fi bine ca autoritățile să restricționeze drumurile și activitățile inutile și, ca în lockdown, să ceară eventual chiar declarații pe propria răspundere în cazul persoanelor care se deplasează, tocmai pentru a elimina contactele sociale inutile. Într-un interviu realizat de Lea Berzuc, expertul explică de ce au fost impuse măsuri precum închiderea temporară a sălilor de spectacole, a restaurantelor în interior sau a sălilor de jocuri de noroc și de ce, spre exemplu, se pune accent pe limitatea deplasărilor pet imp de noapte, după un anumit interval care ar putea fi din nou modificat de către autorități. Ascultați interviul pe larg…

 
Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel