Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe urmele eroilor români căzuți în Alsacia și Lorena: Simbolurile din necropole

portes.jpg

Sectorul dedicat eroilor de război români de la necropola din Haguenau, Franța
Sursa imaginii: 
Christohe Woehrle 2019 ©

La necropola din Soultzmatt prezența reginei Maria este intens marcată, atât prin plăci cât și prin intermediul unei statui de bronz. ”Soldaţi români! Departe de patria voastră pentru care v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ care nu vă mai este străin” - sunt cuvintele reginei Maria înscrise pe placa de marmură a cimitirului de la Soultzmatt. Chipul Reginei veghează aici din anul 1933. 

Photo Christophe Woehrle 2015 ©

Statuia este o alegorie a mamei, a bunicii, a surorii, a soției fiecăruia din soldații înmormântați aici. Prin atitudinea care exprimă vigilență, rugăciune, așteptare și speranță, statuia veghează aici încă din 1933 și impresionează prin frumusețea sa perfectă.

A fost realizată la «TURNATORIA ARTA ROMANA DIN BUCURESTI COLENTINA», așa cum este de altfel înscris pe soclu, cu precizarea : Regina Maria a României, 1914-1927, în patru limbi.

Statue – Photo Christophe Woehrle 2015 ©

La Dieuze în schimb a fost inaugurat, destul de târziu, un monument dedicat soldaților francezi căzuți pe teritoriul României în perioada 1914-1918. Abia în 1998 opera sculptorului român Remus Botar, un discipol al lui Brâncuși, își găsește locul aici.

Și tot aici există cea mai importantă necropolă românească din Franța, care adăpostește mormintele a cca 1000 de prizonieri de război români căzuți în Alsacia și Lorena între anii 1917-1918, după ce au suferit de pe urma condițiilor îngrozitoare de detenție impuse de armata germană.

Monument – Collection Christophe Woehrle ©

La Haguenau, o poartă de lemn sculptată în stil românesc deschide calea către sectorul românesc al necropolei. Rămășițele militarilor români care odihnesc aici au fost aduse de la cimitirul din Strasbourg-Cronenbourg și de la cel din Colmar. Exhumările și reînhumările la Haguenau au avut loc în 1972.

Photo Christohe Woehrle 2019 ©

Deși există dorința de a reuni toate mormintele românești într-o mare necropolă, mulți dintre eroii români morți în captivitate în Alsacia și Lorena sunt înmormântați în mai multe necropole naționale din Franța, în sectoare special dedicate lor. Necropolele de la Mulhouse și des Vallons, sau sectorul românesc din necropola națională de la Senones sunt doar câteva exemple.

Senones – Photo Christophe Woehrle 2018 ©

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2021 (c)

 

Rezultatele cercetărilor istoricului francez Christophe Woehrle publicate de RFI România aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia