
Social
București: "Mai mult de 80% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială"
elena-calistru.jpg

Rep: Înțeleg că ați făcut o centralizare încercând să vă dați seama. Ce v-a ieșit? La capitolul vaccinare apar cele mai multe semne de întrebare?
EC: La capitolul vaccinare este problema cea mai mare. Reacția de ieri(n.r luni), cel puțin pe noi, dar știu sigur că și pe mulți alții, ne-a făcut să scotocim și mai abitir în datele respective încercând să ne dăm seama ce Dumnezeu a supărat atât de tare încât aceste date statistice publice trebuiau ascunse.
Colegii mei de la Buletin de București au descoperit că cel puțin în municipiul București, față de cele 11 centre care apar în platforma pe care orice om se poate programa, în datele publicate pe data.gov.ro avem 48 de centre. De la 11 la 48 este o diferență foarte mare. Vedem mai degrabă în plus centre care sunt destinate personalului din sistemul de ordine publică și siguranță națională, dar sunt incluși acolo și judecătorii, avocații și așa mai departe. Dar acele centre nu erau disponibile nici măcar ca informație pentru publicul larg.
Mi se pare nefiresc să avem o informație privind niște centre care nu apar nicăieri în datele oficiale. De exemplu, în felul acesta nu știm în ce moment ajungem la acea imunitate de turmă. Încercăm să ne dăm seama și noi, ca cetățeni, măcar procentual unde suntem. Noi vedeam doar acele cifre care erau evident mult mai mici.
Rep: Ce înseamnă că în realitate erau de fapt 48 față de cele 11 despre care știam?
EC: În platforma pe care oricine se poate programa, dacă mergeai la municipiul București aveai de ales între 11 centre. Evident că trebuiau să existe și doze disponibile acolo. În schimb, în datele publicate, din exportul făcut din bazele de vaccinare și publicat pe data.gov.ro de către Ministerul Sănătății, dacă selectăm doar municipiul București cu toate centrele sale, vedem că nu sunt doar 11 centre de vaccinare, ci 48 de centre de vaccinare unde în perioada 1 – 5 martie s-au vaccinat peste 20.000 de persoane.
Rep: Cine este atât de preocupat să nu se afle aceste date? Teoretic, nu ar trebui să fie atât de secrete. Ce instituție?
EC: Este o întrebare bună la care și noi așteptăm un răspuns. De altfel, pregătim o reacție împreună cu alți colegi din zona societății civile și din zona de media. Ni s-au alăturat și jurnaliști în acest demers. Pur și simplu, reacția de ieri a fost disproporționată și pentru că acele informații sunt informații publice. Dar și pentru că reacția firească atunci când ar fi fost niște mici clinciuri între instituții ar fi fost să o rezolve interinstituțional. Dar noi deja am văzut o escaladare a acestui conflict. Vedem trimiteri la Corpul de Control. Vedem reacții de la unele instituții sau sunt sugerate unele instituții din sistemul de ordine publică și siguranță națională. Nu știm. Ar fi foarte important pentru noi să aflăm de ce Dumnezeului s-a ajuns acolo pentru un gest de normalitate".
Această "vaccinare paralelă" din București a fost descoperită după anunțul de luni al premierului că trimite Corpul de Control la Ministerul Sănătății pentru a verifica legalitatea publicării datelor despre vaccinare și testare.
Deși e invocată publicarea de date vulnerabile, care nu sunt secrete in alte state, astăzi primele efecte se văd deja: platforma Ministerului Sanatatii prin care se prezentau transparent datele nu a mai fost actualizata.