Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fost zidar și fost reporter, a devenit cel mai bogat om din China și din Asia

miliardar_china.png

Zhong Shanshan în 2015
Sursa imaginii: 
Captură ecran youtube.com via rfi.fr

Apa minerală și testele Covid: iată cele două ingrediente care l-au făcut pe Zhong Shanshan, un fost zidar, foarte discret din fire, să devină cel mai bogat om din China și din Asia și al șaptelea cel mai bogat din lume.

Averea lui se ridică la 85 de miliarde de dolari potrivit clasamentului Hurun al celor mai bogați oameni din China publicat chiar săptămâna trecută.

Cu marca sa de ape minerale Nongfu Spring, întreprinzătorul de 67 de ani ocupă nu mai puțin de un sfert din piața de ape minerale din China, o țară unde foarte puțini riscă să bea apă de la robinet.

Anul trecut firma de ape minerale a fost listată la Bursa din Hong Kong iar laboratorul său Wantai Biological Pharmacy Enterprise, care produce teste de depistare a Covid, a fost listat la Bursa din Shanghai, cu rezultate remarcabile.

Ca alte milioane de compatrioți, Zhong a părăsit băncile școlii foarte devreme, la 12 ani, în timpul haosului generat de ”Revoluția culturală” a lui Mao, la sfârșitul anilor 1960.

A muncit ca zidar, dulgher și apoi ca reporter. A înființat compania de ape minerale în 1996, care acum produce și băuturi răcoritoare și ceaiuri. Trei ani mai târziu a înființat grupul medical Yangshengtang din care face parte și laboratorul Wantai.

Testele anticovid produse de acest laborator dau rezultatul în 75 de minute și s-au vândut până acum în număr de peste 10 milioane. În plus laboratorul lucrează acum la un vaccin anti covid, cu pulverizare nazală.

Media din China l-a poreclit ”lupul solitar”, pentru că își face foarte rar apariția în public și pentru că are o adevărată repulsie pentru interviuri, ceea ce pare a fi remarcabil pentru un fost jurnalist.

Într-una din puținele discuții pe care le-a avut cu presa miliardarul chinez spunea: ”Nu-mi place contactul cu oamenii. Nu-mi place să fac complimente semenilor mei. Și nici petrecerile unde se bea altceva decât suc și apă minerală...”

La una din rarele sale conferințe Zhong nu s-a dezmințit: ”A urcat la tribună pentru a rosti un discurs. Și a reușit să ofenseze pe toată lumea din momentul în care a deschis gura...”, povestește unul din foștii săi parteneri.

 

Articolul AFP integral aici