Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce să nu circulăm după anumite ore?

tineri_terase.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, iar circulația pe timp de noapte va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22…Acesta a fost unul dintre anunțurile făcute ieri de președintele Klaus Iohannis, care a insistat că nu se are totuși în vedere un nou lockdown în perioada sărbătorilor pascale. Restricția circulației noaptea a stârnit reacții vehemente pe rețelele de socializare, mulți clamând că nu îi văd rostul. Logica este clară, explică la RFI epidemiologul Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Doctorul Ioana Stăncel spune la RFI că în momentul în care numărul de cazuri de COVID 19 începe să crească alarmant, ideal ar fi ca fiecare să elimine orice deplasare inutilă, fie ziua, fie noaptea.

Restricțiile impuse în diferite state privind deplasările după un anumit interval, seara, vizează tocmai limitarea activităților inutile or  neesențiale au loc de obicei seara, când majoritatea își termină programul de lucru.

Ideea este tocmai ca orice ieșire inutilă să fie limitată la maxim, adaugă expertul: ”Din punctul meu de vedere, interzicerea circulației pe timp de noapte sau seara se face din două motive: în primul rând pentru că toate activitățile profesionale, economice se pot face până la acea oră, în al doilea rând pentru că, ulterior, după ora 19.00, 20.00, 22.00, în funcție de deciziile politice pe care le ia fiecare stat, sunt activități care țin de activitatea recreațională, socială, în grupuri de prieteni, activități care pot fi amânate în această periodă.

Sunt activitățile neesențiale care se desfășoară după activitățile esențiale, fie profesionale, fie pentru asigurarea nevoilor vitale”, explică la RFI specialistul în sănătate publică.