Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Varianta britanică a SARS-CoV-2, cu cel puțin 30% mai letală

covid-19-4966159_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Varianta britanică a virusului SARS-CoV-2 crește riscul de deces în caz de infecție cu cel puțin 30% față de variantele anterioare, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie. În România, 345 de persoane au fost testate pozitiv cu varianta britanică, numită B.1.1.7, care este pe cale de a deveni dominantă la nivel național.

Varianta B.1.1.7 a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie în septembrie 2020 și de atunci a fost găsită și în alte 100 de țări. În cadrul unui studiu făcut  în Marea Britanie şi publicat miercuri în British Medical Journal, infecţia cu noua variantă, cunoscută sub numele de B.1.1.7, a condus la 227 de decese într-un eşantion de 54.906 pacienţi diagnosticaţi cu boala COVID-19, comparativ cu 141 de decese într-un grup cu acelaşi număr de pacienţi infectaţi cu alte variante de coronavirus, potrivit Agerpres.

În urma acestor rezultate, cercetătorii au tras concluzia că noua tulpină britanică de COVID-19 prezintă o mortalitate „semnificativ mai mare” în comparație cu alte variante ale virusului. Varianta B.1.1.7 de coronavirus are 23 de mutaţii în codul său genetic – un număr de modificări relativ mare -, iar unele dintre acestea au făcut-o mult mai capabilă să se răspândească. Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie susţin că B.1.1.7 este cu aproximativ 40%-70% mai contagioasă comparativ cu variantele de coronavirus dominante anterior. „Coroborat cu capacitatea sa de a se răspândi rapid, acest lucru face din B.1.1.7 o ameninţare care ar trebui luată în serios”, a declarat Robert Challen, cercetător la Universitatea Exeter, coautor al studiului.