Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | CE: O propunere pentru certificatul verde digital, prezentată săptămâna viitoare

corona_pasaport.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interiorul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”- este vorba despre un document care să ateste, printre altele, că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva Covid-19. "Săptămâna viitoare, vom prezenta o propunere pentru certificatele verzi digitale", anunță Comisia Europeană pe pagina de socializare a instituției.

"Săptămâna viitoare, vom prezenta o propunere pentru certificatele verzi digitale. Aceste certificat dovedește că o persoană: a fost vaccinată împotriva COVID-19 / sau s-a recuperat de la COVID-19/ sau are un rezultat negativ al testului. Cerificatul va facilita libera circulație în siguranță a cetățenilor în UE. Țările UE vor trebui să stabilească soluții tehnice la nivel național, pentru a se asigura că certificatele verzi digitale pot fi emise și verificate oriunde în Uniunea Europeană. Rămâneți la curent pentru mai multe.", scrie Comisia Europeană pe pagina sa de Facebook.


Sursa imaginii: 
Facebook/ Comisia Europeană

Liderii UE s-au pus de acord asupra unui certificat de vaccinare „uniform” și „interoperabil” pentru scopuri medicale încă din ianuarie. Folosirea lui și pentru călătorii ar fi o funcție o adițională.

„Un sistem european nu poate funcționa decât dacă și sistemele naționale există deja și sunt funcționale”, le-a scris președinta Comisiei, Ursula von der Leyen statelor membre, vineri, solicitând și ca deciziile anterioare să fie „implementate rapid” pentru adoptarea rapidă a acestei propuneri.

Ursula von der Leyen susține că certificatele vor respecta securitatea și confidențialitatea posesorilor și vor fi realizate conform principiilor de respectare a confidențialității informațiilor.