Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Voiculescu: nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare

vlad_voiculescu_gov_ro.jpg

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Ministrul Sănătății dă asigurări, într-o postare pe Facebook, că nici el nici premierul Florin Cîțu nu au semnat un act normativ pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.

Citesc din nou în publicații și postări ale unor oameni altfel atenți la nuanțe un titlu care sună cam așa: "...rudele militarilor și angajaților din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier și de ministrul Voiculescu".

Haideți să lămurim ceea ce a semnat premierul Cîțu și cu mine, mergând direct la textul din Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021: "Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii (...)"

"Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie". Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esențial.

Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.

P.S. Tot în acel HG am insistat și premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinați să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani și persoane cu comorbidități), iar restul - toți restul - să nu fie peste 25%”, a postat ministrul pe Facebook.

Amintim, în presă au apărut informații legate de vaccinarea a circa 7.000 de persoane mai devreme decât ar fi trebuit, unele din etapa a III-a. În plus, datele privind vaccinarea, comunicate de Ministerul Sănătății, într-un demers motivat prin transparență, l-au făcut pe premierul Florin Cîțu să anunțe că va trimite corpul de control, pentru că demersul nu a avut avizele necesare.