Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca. UE investighează efectele adverse

vaccin_oxord_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Agenţia Europeană a Medicamentului studiază semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. Instituția ar putea emite  “ astăzi sau mâine” o recomandare privind utilizarea acestui vaccin.Cel puțin nouă state au suspendat, parțial sau total, vaccinarea cu serul anti-COVID de la AstraZeneca, conform EFE.

Italia a anunțat joi după amiază suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, din cauza efectelor adverse. Agenția Italiană a Medicamentului a decis să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat și Danemearca. 

În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA, citată de Mediafax. Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului și aceste efecte adverse. Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Și Danemarca a anunțat joi suspendarea acestui ser, iar oficialii danezi spun că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale, dar nu se ştie încă dacă există o legătură cu vaccinarea. Oficialii au spus că „acţionează devreme” pentru a investiga pe deplin rapoartele.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic".

Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunța că suspendă preventiv imunizarea după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia.

Până acum,9 țări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda. AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.