Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea Europeană devine Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTI

ue_zona_de_libertate_pentru_lgbt.jpg

Uniunea Europeană devine Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTI
Sursa imaginii: 
Asociația Accept, bucharest pride 2019

Rezoluția Parlamentului European a fost votată cu 492 de voturi pro și 141 împotrivă și este adoptată la doi ani după atacurile Poloniei asupra persoanelor LGBTI. Florin Buhuceanu, director advocacy Asociația ACCEPT: "Este mai mult decât un gest simbolic. Parlamentul European face un pas înainte pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBTI."

 

În 2019 peste 80 de orașe și localități din sud-estul Poloniei au instituit așa-numite "Zone libere de LGBTI". În perimetrele astfel delimitate consiliile locale au emis rezoluții fără caracter obligatoriu în care se angajau să nu încurajeze toleranța față de persoanele LGBTI. Cu alte cuvinte au tăiat inclusiv finanțările pentru ONG-urile care militează pentru respectarea drepturilor omului. Poziția oficialilor locali a fost taxată de Parlamentul European care a îndemnat autoritățile să condamne aceste acte și să revoce toate rezoluțiile care atacă drepturile LGBTI.

Joi, 11 martie, 2 ani mai târziu Parlamentul European adoptă o rezoluție prin care declară întreg blocul comunitar drept "Zonă de libertate pentru comunitatea LGBTI" și definește direct numeroasele momente în care persoanele queer din spațiul comunitar se confruntă cu o violare a drepturilor violări de drepturi. 

F. Buhuceanu, ACCEPT:  Oamenii din comunitatea LGBTI nu sunt ideologii și nu pot fi tratați ca atare

"Gestul Parlamentului European este mai mult decât un gest simbolic", spune la RFI Florin Buhuceanu. Director advocacy la Asociația Accept, el observă că prin această rezoluție Parlamentul European face un pas înainte pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBTI, "pentru a trage o linie roșie și a trimite semnale către toate partidele politice că nu își pot trata cetățenii pe care îi reprezintă ca pe niște suboameni."

Florin Buhuceanu subliniază faptul că oamenii din comunitatea LGBT nu sunt ideologii și nu pot fi tratați ca atare. Tot el amintește că România e în situația în care se apropie de un pre-infringement pentru modul în care înțelege să trateze drepturile persoanelor LGBTI. 

 

 
Florin Buhuceanu, director advocacy Asociația ACCEPT: PE trage o linie roșie și trimite semnale către toate partidele politice că nu își pot trata cetățenii pe care îi reprezintă ca pe niște suboameni