Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ULTIMA ORĂ | Agenția Europeană a Medicamentului recomandă continuarea administrării vaccinului AstraZeneca

ste nevoie de o campanie de informare eficientă și susținută referitor la vaccinare.  Este opinia decanului Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca. La ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin, transmite EMA, potrivit Agerpres.

”Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, afirmă agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.

Citește aici concluziile Agenţiei Europene a Medicamentului

Într-o altă declaraţie, transmisă miercuri, EMA notează că în ţările spaţiului economic european  au fost semnalate în total 22 de cazuri de tromboembolii în rândul celor circa trei milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca. Agenţia europeană transmite că înţelege decizia Danemarcei de a suspenda preventiv pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca şi va continua evaluarea sa legată de cazurile de tromboze semnalate după injecţii cu acest ser.

"România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european"

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent.

”Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potenţial legat de apariţia unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariţia unor cheaguri de sânge. Agenţia Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri şi a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce priveşte relaţia de cauzalitate”, a declarant, joi, Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că lotul respective a avut 1,6 milioane de doze, niciuna neajungând în România. ”Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune şi care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 ţări europene. Aş menţiona că România nu a primit doze din acest lot”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitive vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în present la nivel european. Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că în România nu au fost semnalate efecte adverse grave la vaccinarea cu AstraZeneca.  ”Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacţii adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate şi cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare, care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-două-trei zile medie şi care se ameliorează sub tratamentul obişnuit cu antitermic şi antiinflamator”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă decizia legată de suspendarea vaccinării este o chestiune de ore, Gheorghiţă a precizat: ”Această decizie poate fi luată oricând, cât mai repede după ce noi vom fi înştiinţaţi de motivul deciziei statelor europene. Ne ineresează să ştim care a fost motivul, ţinând cont că în momentul de faţă ţările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepţionat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în momentul de faţă toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european şi în scurt timp va face o precizare aşa cum este şi firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piaţă a acestui vaccin”.

Danemarca, urmată de Norvegia, au anunţat joi suspendarea folosirii vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor tulburări de coagulare a sângelui semnalate la persoane vaccinate cu acest vaccin. Un asemenea caz a fost semnalat pe teritoriul danez