Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Meditațiile, între „un rău necesar” și „afacere de 300 de milioane de euro”

„Afacerea meditațiilor a explodat în anul pandemiei. Este vorba despre 300 de milioane de euro nefiscalizați în fiecare an”. Semnalul de alarmă este tras de elevi, care, printr-un document oficial, cer Guvernului să intervină în ceasul al 12-lea pentru a aduce în legalitate acest fenomen vechi de zeci de ani în învățământul românesc. Elevii susțin că, atât timp cât această practică există, ar trebui să fie o chestiune de urgență morală ca ea să fie fiscalizată așa cum se întâmplă în cazul oricărui venit.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministerelor Finanţelor, Educaţiei, Afacerilor Interne şi Justiţiei să ia măsurile ce se impun pentru garantarea fiscalizării tuturor meditaţiilor. Totodată, elevii cer și sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit, argumentând că în 2019, numărul profesorilor care au declarat faptul că obţin venituri suplimentare din meditaţii a fost de numai 4135, adică 2,39% din total. Asta, în condiţiile în care în luna septembrie a anului 2020, un raport al Ministerului Educaţiei arăta că aproape jumătate din elevii de clasa a VIII-a şi a XII-a merg în mod frecvent la activităţi de pregătire suplimentară tip meditaţii. Președintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareș Voicu:

Președintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareș Voicu, subliniază totodată că demersul lor de a solicita ajutorul Guvernului nu ține de dorința elevilor de a se răzbuna pe dascăli. Este mai debrabă o problemă de moralitate, susține Rareș Voicu.

Ce părere au părinții despre impozitarea banilor pe care îi plătesc profesorilor pentru meditațiile copiilor? Ar fi o practică normală, însă greul ar cădea cel mai probabil tot pe umerii părinților, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache. „Profesorii vor include probabil taxele în prețul meditației”:

Cum văd dascălii spectrul fiscalizării banilor pe care îi încasează din meditații? Profesorul Stefan Vlaston spune în primul rând că meditațiile au multe beneficii. Totuși, sunt și dascăli care forțează nota în anumite situații:

Profesorul Stefan Vlaston spune așadar că meditațiile ar trebui fiscalizate, dar subliniază în același timp utilitatea lor. Părinții, cei care plătesc, sunt, însă, de altă părere:

Problema meditațiilor și a nefiscalizării veniturilor ce le revin profesorilor din această activitate este extrem de veche. Reprezentanții mai multor guverne s-au lăudat că problema va fi rezolvată, însă de fiecare dată lucrurile au rămas așa cum se desfășoară de multe decenii. Una din probleme este că e destul de dificil de întreprins controale prin care nefiscalizarea să fie descurajată. Elevii ar putea fi în acest caz o sursă esențială de informații pentru anchetatori ... dacă nu s-ar teme de represalii, spune președintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareș Voicu: