Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri în curând

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a avertizat joi Consiliul de Securitate că, fără „acțiuni imediate”, ”milioane de oameni riscă să moară de foame” în întreaga lume, notează AFP.

Peste 30 de milioane de oameni sunt aproape la a fi declarați într-o situație de foamete, susține conducătorul ONU:

"Șocurile climatice și pandemia Covid-19 alimentează" riscul, a subliniat el în timpul unei ședințe a Consiliului privind legătura dintre foamete și securitate, organizată de Statele Unite, adăugând că în aproximativ treizeci de țări, circa 30 de milioane de oameni sunt aproape muritori de foame.

Mesajul meu este simplu: dacă nu hrănești oamenii, hrănești conflicte”, a insistat el, denunțând responsabilitatea omului în crearea foametei prin conflicte.

"Foametea și foamea nu mai sunt legate de lipsa hranei. Acum sunt în mare parte produse de om - și folosesc termenul în mod deliberat", a spus el. Potrivit acestuia, „în secolul XXI, nu este voie să avem foamete”.

Impresionată după ce a relatat că a asistat la moartea unei fetițe de doi ani în Uganda din cauza foametei în 1993, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat, de asemenea, că nu există „niciun motiv pentru a nu oferi resurse persoanelor care au nevoie urgentă de ele” .

"În lumea de astăzi, foametea este cauzată de om. Și dacă este cauzată de noi, înseamnă că trebuie să o oprim și noi", a spus Linda Thomas-Greenfield.


Sursa imaginii: 
rfi.fr