Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România carantinează 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca, din lotul suspendat în Italia. Peste 77 de mii de doze au fost utilizate

Comitetul Național pentru coordonarea vaccinării anticoronavirus în România a anunțat, în urmă cu puține momente, carantinarea unui lot de vaccin de la compania AstraZeneca. Este vorba despre lotul ABV 2856, pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării.

Redăm mai jos comunicatul transmis de Comitetul Național pentru coordonarea vaccinării anticovid în România.

"Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea  Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia,  Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a  suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a  Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu  vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600  doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind  distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj,  Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava,  Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor,  Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional  de Depozitare Craiova. 

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS,  ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate,  următoarele aspecte: 

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la  finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului; 

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca  din celelalte loturi existente în momentul de față în România; 

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul  de imunizare să nu fie afectat. 

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în  acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.  

Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. 

Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice  raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin  și evenimentele adverse raportate. "