Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Familia lui George Floyd va primi daune de 27 de milioane de dolari

george_floyd.jpg

Demonstrație la Minneapolis cu o zi înaintea începerii procesului polițistului care l-a ucis pe George Floyd, 7 martie 2021
Image source: 
AFP

Municipalitatea orașului Minneapolis va plăti 27 de milioane de dolari familiei lui George Floyd printr-un acord între părțile implicate în procesul civil, după ce acesta a murit în luna mai 2020 în timp ce era încătușat și imobilizat la pământ de ofițerii de poliție, anunță AFP.

În paralel, procesul în care Derek Chauvin este acuzat de crimă continuă.

Această soluționare extrajudiciară este cea mai importantă din istoria Statelor Unite într-o procedură care vizează drepturi fundamentale intentate pentru o moarte atribuibilă unei fapte", au spus avocații familiei într-un comunicat citat de AFP.

Familia lui George Floyd a depus o plângere civilă în iunie 2020 împotriva municipalității și a celor patru ofițeri de poliție implicați în moartea bărbatului.

Amintim, Floyd a fost declarat mort pe 25 mai 2020 după ce Derek Chauvin, fost polițist care este alb, i-a presat cu genunchiul gâtul acestuia timp de 9 minute. Moartea lui George Floyd a dus la izbucnirea unor proteste violente în Minneapolis dar și în alte părți.

Procesul lui Derek Chauvin a început săptămâna aceasta, marți.

George Floyd, bărbatul de culoare care a murit sub presiunea genunchiului unui ofițer de poliție alb, a strigat de mai bine de 20 de ori ”Nu pot respira!”, potrivit transcriptului care redă ultimele minute din viața celui care avea să declanșeze masivele proteste ”Black Lives Matter”. Derek Chauvin, polițistul care a cauzat moartea bărbatului, i-a replicat în timp ce îi apăsa gâtul cu genunchiul: ”Ai nevoie de al naibii de mult oxigen ca să vorbești”.