Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O călătorie în timp, în atelierul lui Papazian, ceasornicarul armean din Cairo

ceas1.png

Ceasornicarul Samy Taha în atelierul lui Papazian, Cairo, 23 februarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Timpul pare să se fi oprit în atelierul lui Papazian, ceasornicarul armean stabilit în 1903 într-un imobil în stil Haussmann din Cairo, unde Achod continuă tradiția familiei.

În interiorul micului magazin situat în piața Ataba, departe de tumultul traficului din Cairo, vitrinele cu rame din lemn patinat expun ceasuri vechi de buzunar sau de mână, pendule și reclame îngălbenite care laudă reușitele „Casei Papazian”.

Sub tejghelele vechi de peste un secol, zeci de sertare din lemn ascund piese de schimb de toate mărcile posibile.

Ceasuri cu pendulă cu soclu sau cu cuc, unele datând din secolul al XIX-lea, ocupă fiecare metru pătrat de perete disponibil. Ele aparțin clienților care le-au încredințat pentru reparații sau domnului Papazian, el însuși colecționar, care refuză să le vândă.

Foto: AFP

În micul său birou, o încăpere ticsită de arhive, cărți, pendule de tot felul, Achod Papazian, în vârstă de 64 de ani, este protectorul amintirilor locului.

Două portrete alb-negru atârnate pe peretele din spatele fotoliului său atestă acest lucru: cel al bunicului Nerses, cunoscut sub numele de „Francis”, fondatorul magazinului, și cel al tatălui său Sarkis.

Într-un mic atelier alăturat biroului, trei lucrători forfotesc la mesele de lucru supraîncărcate de unelte, documente tehnice și alte piese metalice.

În prezent, magazinul domnului Papazian este unul dintre puținele locuri din capitala egipteană în care se repară mecanisme vechi. „Am piese de schimb de pe vremea bunicului meu”, spuse ceasornicarul în blugi și pulover.

-Celebrități-

În 1893, Nerses Papazian dezertează din armata otomană și urcă într-o barcă a cărei destinație nu o cunoaște, afirmă nepotul său pentru Agence France-Presse. La început vor fi Egiptul și Alexandria.

Zece ani mai târziu, acesta a deschis magazinul de ceasornice în Cairo, numele fiindu-i încă afișat în vitrină.

De atunci, potrivit domnului Papazian, multe celebrități au călcat pragul magazinului, dintre care mai multe vedete din epoca de aur a cinematografiei egiptene precum Youssef Wahbi, Fouad el-Mohandes sau Abdelmoneim Ibrahim.

Negustorul mai povestește că familia regelui Farouk, ultimul rege al Egiptului, îl chema pe tatăl său la palatul regal pentru a alege ceasuri.

„După revoluție (cea din 1952) veneau și ofițeri care erau prieteni cu tatăl meu. Adorau ceasurile”, adaugă acesta, făcând aluzie la militarii care au răsturnat monarhia.

Poate că astăzi clienții nu mai sunt la fel de prestigioși, dar sunt numeroși și fideli. „Majoritatea clienților mi-au devenit prieteni. Nu avem clienți trecători aici.”

Unul dintre aceștia, Talaat Farghaly, în vârstă de 71 de ani, frecventează magazinul din 1965. Ceasornicarul este „de mare încredere”, spune el. Cu respect îl numim ”Khawaga”, (străinul), adaugă domnul Farghaly.

Ahmed el-Mlegy, în vârstă de 62 de ani, este tipograf și a început să colecționeze ceasuri în 1984. Deține mai mult de 35, declară el pentru France-Presse. „Treceam adesea prin fața magazinului lui Achod și eram fascinat. Într-o zi am decis să-mi cumpăr un ceas pentru nunta mea. De atunci nu mă mai pot opri”, afirmă el zâmbind.

O pasiune ce se poate dovedi a fi costisitoare, deoarece la Papazian, un ceas de perete poate costa între 2000 și 20000 de lire egiptene (între 100 și 1000 de euro). Ceasurile de masă se pot vinde cu un preț de la 15000 și până la 50000 de lire (de la 800 la 2700 de euro).

Începând cu secolul al 19-lea Egiptul a primit numeroși armeni. Urmașii lor sunt astăzi doar câteva mii, potrivit mai multor estimări.

Cei doi fii ai domnului Papazian nu și-au manifestat până în prezent dorința de a prelua ștafeta, dar „nu se știe niciodată” spune meșterul.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după reportajul AFP preluat de France24