Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refuzat atunci când a vrut să raporteze efecte secundare ale vaccinului

vaccine-pexels.jpg

Sursa imaginii: 
Gustavo Fring / pexels.com

Replica primită de Ioan Ursu a fost seacă: "Te-ai vaccinat! Ce vrei mai mult!" Un ieșean care a vrut de asemenea să raporteze efectele secundare a fost trimis la Spitalul de Boli Infecțioase iar de acolo i s-a recomandat să încerce pe "niște site-uri  ".

Șase mii de ieșeni au fost vaccinați cu doze Astra Zeneca din lotul AVB 2856, lot retras din campania din România. Potrivit datelor oficiale niciun ieșean din cei șase mii nu a raportat efecte adverse. Situația pune sub semnul întrebării modul de raportare a efectelor secundare. Acum oamenii sunt reticenți. Centrele de vaccinare de la Ciurea, Țibănești, Târgu Frumos sunt singurele din Iași care au sute de doze de vaccinuri disponibile. Astra Zeneca. Și medicii evită să vorbească direct despre efectele secundare și spun că nu vor să fie considerați agenți de promovare a unui anumit tip de vaccin.

Directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași, Vasile Cepoi a declarat că "6.600 de doze Astra Zeneca din lotul AVB 2856 au fost distribuite. 6.000 au fost administrate. Celelalte au fost retrase. NU avem nicio sesizare în cazul în care ar fi fost mai multe efecte secundare pe Astra Zeneca decât pe celelalte vaccinuri".

Dar mulți ieșeni au povestit pe rețelele de socializare despre efectele secundare după vaccinarea cu Astra Zeneca. O ieșeancă a povestit că soțul s-a vaccinat cu Astra Zeneca și a avut dureri articulare, stare de amețeală și semne privind coagularea sângelui și a luat aspenter pentru a evita o complicație. Nu a făcut încă rapelul.

Ioan Ursu a povestit "am făcut vaccinul la Piatra Neamț la 25 februarie. La șase ore după vaccin au început să apară problemele. Dureri de cap insuportabile, temperatură timp de 4 zile, aproape patru zile, pierdere de echilibru. Probleme mari digestive. Am fost la unitatea de primire urgențe pentru că nu mai rezistam.Nu am putut să conduc , să merg pe stradă.  Am sunat la centrul de vaccinare. Mi-au spus ce vreau eu? M-am vaccinat, ce vreau mai mult?"

 

"Încercați pe niște site-uri " recomandarea primită de un ieșean care a vrut să raporteze efectele secundare ale vaccinării

Alt ieșean s-a plâns pe rețeaua de socializare că după vaccinare a ajuns la cardiolog dar medicii nu au știut să-i spună dacă există sau nu o legătură directă între vaccin și problemele cardiace. "Sunt asistent Albu de la SErviciul de Ambulanță. M-am vaccinat pe data de 16 februarie. Am plecat după 15 minute. Am simțit parestezii, amorețeli. Am simțit că îmi perd echilibrul. Astea sunt efectele normale, mi-am zis. După 12 ore au început simtomele descrise în vaccin dar mult mai grave. Sunt zece zile de când am extrasistole. Am anunțat conducerea care m-a trimis la Infecțioase. Încercați pe niște site-uri, mi s-a spus de acolo! "

Practic, după vaccinare primești numărul de telefon al medicului care coordonează centrul și ți se spune că trebuie să spui dacă apar efecte secundare. Câte telefoane s-au primit? La un centru de vaccinare din Iaşi după mii de imunizări cu loturi de toate tipurile nu era raportat niciun efect secundar. Medicii subliniază însă că efectele secundare sunt trecute în prospectul Astra Zeneca.