Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză de paturi ATI în București. Dr. Raed Arafat: Acum se instalează unități mobile la spitalele Sf. Ioan și Victor Babeș

Capitala nu mai are niciun pat liber în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat luni după-amiază dr. Raed Arafat,  secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

"La acest moment, din ce știu, în București nu mai erau paturi libere în Secțiile ATI. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcțiune. În țară, erau azi dimineață 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică. Colegii de la CMCCI sunt tot timpul în legptură cu toate centrele județene care spun unde sunt locuri și cum pot fi transferați bolnavii în aceste locuri. (...) Problema deosebită a fost în București, în ultima perioadă. Și Timișoara a fost sub o presiune maximă", a declarat luni dr. Raed Arafat,  secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Acesta a mai spus că la București acum se instalează unități mobile lATI la spitalele Sf. Ioan și Victor Babeș. Ar fi trei unități mobile pe lângă cea de la Spitalul Marius Nasta. "Sunt condiții mai bune în aceste unități decât să rămână pacienții în UPU", a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că "în acest moment nu avem nevoie de ajutor din afara țării, pentru că trec și alții prin acestă situație. Am cerut ajutorul DSP-urilor pentru a stabili exact ce spitale pot suplimenta. Nu au existat spitale care au refuzat suplimentarea, dar au fost discuții. Sunt vârfuri în care e nevoie să fie făcute eforturi, acum suntem într-un astfel de moment. Va fi iar presiune asupra medicilor, până vom trece de acest val."

Când ar putea deveni operațională unitatea mobilă de la Sf. Ioan? "Trebuie să fie conectată la utilități și la oxigen. Pentru o parte din personal s-a semnat ordin de detașare. Mai e o unitate mobilă la Botoșani, care așteptăm să fie reactivitată, și încă una la Timișoara. Probabil că va trebui reactivată și aceasta", a mai spus Raed Arafat.

Au existat pacienți pentru care nu s-au găsit locuri la ATI? "Pe moment da, asta se întâmplă. peste 2-3 ore se poate găsi loc și se poate muta pacientul, iar până atunci trebuie îngrijit corect. Uneori ne confruntăm cu refuzul familiilor, mai ales în București, de a transfera bolnavul, chiar dacă există un loc pentru el de ATI, poate la 100 km de București", a mai spus dr. Raed Arafat.

 

 

 
dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.