Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce este embolia pulmonară și în ce condiții poate fi relaționată cu un vaccin?

embolie.jpg

Ce este embolia pulmonară și în ce condiții poate fi relaționată cu un vaccin? Image source: pixabay.com

Statisticile prezentate de AstraZeneca arată că până în prezent în UE și Marea Britanie au existat 15 cazuri de tromboză venoasă profundă  și 22 de cazuri de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, arată compania într-un comunicat în care amintește că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă. Înainte de a face o legătură de cauzalitate între cele două, însă, trebuie făcute verificări complexe, explică medicul pneumolog Florin Mihălțan.

"Embolia pulmonară este un cheag de sânge care se fixează în vasele care irigă plămânii. De obicei este apanajul unor boli cardiovasculare care predispun la astfel de migrări de cheaguri de sânge. Sau pot să apară datorită unor tulburări de circulație la membrele inferioare. 
O legătură între embolia pulmonară și vaccin trebuie mult mai bine studiată. Legătura aceasta cazuală trebuie verificată înainte de a emite o opinie pertinentă și de a trece la niște măsuri restrictive. 

Rep: Când ziceți mai bine studiată, vă referiți că trebuie studiată pe mai mulți?
FM: Da, trebuie văzută pe loturi mai mari de pacienți, fiind deja depășită faza trei a studiului, care presupune tocmai această aplicare a vaccinului. 
Trebuie revăzut dacă era vorba despre criterii care țin de vârstă, criterii de alte comorbidități, de alte afecțiuni asociate. 
E o conjunctură în care lucrurile trebuie foarte bine monitorizate pentru a emite într-adevăr un semnal de alarmă legat de un anumit vaccin."

Compania AstraZeneca a anunțat  că analiza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă.
Într-un comunicat de presă, compania dă asigurări că vaccinul este sigur, pe baza dovezilor clare științifice.