Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficial: România continuă vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

vaccin_oxord_astrazeneca.jpg

Vaccin Coronavirus Oxford AstraZeneca
Sursa imaginii: 
Sky News

Campania de vaccinare anticoronavirus continuă în România, cu toate vaccinurile autorizate în momentul de față la nivel european, a transmis luni seară  Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, după o ședință  la care au participat reprezentanții CNCAV , Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. Instituțiile s-au reunit pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritățile române au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

"Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse (https://www.ema.europa.eu/en/news/emassafety-committee-continues-investi...).

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19. ", transmite luni seară Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Reamintim că tot mai multe țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea unei decizii din partea Agenției Europene a Medicamentului. Este vorba despre cel puțin 15 state. Luni au anunțat o astfel de decizie Germania, Franța, Italia, Spania și Slovenia.