Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonezii riscă să petreacă Paștele pentru a doua oară consecutiv în carantină totală

polonia.jpg

Spital din Varșovia
Image source: 
PAP/EPA/Max Cavallari via rdc.pl

Spre finalul anului trecut Polonia se aștepta ca cel de-al treilea val al pandemiei să înceapă în luna ianuarie, iar atunci când ar fi început, efectele sale erau proiectate a fi mai puțin dezastruoase decât în timpul celui de-al doilea val, consumat deja în lunile octombrie-noiembrie 2020. Desfășurarea celui de al treilea val are loc, însă, atunci când polonezii și-ar fi dorit cel mai puțin – în ajunul Paștelui Catolic, care în acest an se ține pe 4 aprilie. Al treilea val al pandemiei este, așadar, bine instalat în Polonia, ce lipsește deocamdată este carantina națională, care, în pofida oboselii populației și a resemnării în fața luptei cu pandemia, nu va mai putea fi evitată în următoarele săptămâni și luni.

Suntem practic la un an de la începutul pandemiei și, iată, Polonia se apropie cu pași rapizi de un foarte trist bilanț, probabil de 50.000 de morți până la sfârșitul acestei luni. Din ce se poate observa și prezice, capătul acestui tunel este încă departe.

Spre deosebire de vecinii din sud și vest ai Poloniei, al treilea val al pandemiei este abia la început, iar în această săptămână cel mai probabil guvernul Morawiecki va lua decizia cu privire la carantina națională, în special dacă următoarele sărbători pascale vor fi petrecute în regim de carantină totală, exact cum s-a întâmplat și anul trecut, sau dacă va fi posibilă o foarte scurtă relaxare a regimului de carantină marcat cu cod roșu pentru zilele de Paște.

Nimeni în Polonia nu-și mai dorește încă un Paște în izolare totală, însă pe fețele guvernanților se observă oboseală și adesea resemnare, ceea ce lasă de înțeles că lockdown-ul național este inevitabil, iată, pentru a treia oară.

În prezent, capitala Varșovia și 4 din cele 16 voievodate ale Poloniei au intrat în regim de carantină generală, iar statistica ultimelor două săptămâni favorizează scenariile cele mai pesimiste cu privire la al treilea val al pandemiei.

Alte 6 voievodate se apropie cu pași mari de cota critică. Media zilnică oficială a cazurilor a trecut peste cota de 20.000 în ultimele săptămâni, în timp ce numărul de decese a crescut și el la peste 300 de morți zilnic.

Numărul de paturi libere alocate pentru bolnavii cu Covid s-a redus progresiv în ultimele două săptămâni, iar în unele voievodate multe spitale trebuie să-și mărească urgent numărul de paturi, fie să redistribuie bolnavii spre alte spitale din regiuni relativ mai puțin afectate la acest moment.

Elementul nou de data aceasta îl reprezintă numărul pacienților cu media de vârstă între 40 și 50 de ani. Aproximativ jumătate din pacienții internați în ultimele două săptămâni se încadrează în această medie de vârstă.

Statistica vaccinării la zi nu este nici ea întocmai promițătoare. Conform statisticii oficiale, Polonia a vaccinat până în prezent puțin sub 12% din populație sau 4.5 mln de polonezi, însă doar 30% din aceștia au primit și a doua doză de vaccin, ceea ce duce numărul de vaccinări cu tot cu rapel la doar 1.6 mln de polonezi.

Așadar, spre finalul lunii martie, guvernul Polonez nu își va atinge obiectivul de a fi completat vaccinarea a cel puțin 3 mln de cetățeni, ba chiar pe fondul situației la zi ar fi o adevărată realizare dacă cifra va trece cota de 2 mln de polonezi vaccinați cu două doze.

Cine se face vinovat de ratarea acestui obiectiv? Ei bine, Poloniei i-au fost furnizate cu o jumătate de milion de doze de vaccin mai puțin numai în luna martie de la companiile ce furnizează vaccinurile, iar partea leului în acest eșec îi aparține companiei AstraZeneca.

Totodată, tulpina britanică a coronavirusului face și ea ravagii în acest moment, cauzând peste 60% din cazurile zilnice de Covid-19, și pe cale de consecință resursele umane ce ar fi trebuit folosite în campania de vaccinare sunt reorientate spre lupta cu cel de-al treilea val.

Sondajele din ultimele săptămâni arată că în prezent numărul polonezilor care resping eficacitatea carantinei este ușor mai mare decât a celor care încă mai sunt dispuși să accepte în continuare restricții. 43% din polonezi înclină spre nerespectarea restricțiilor, inclusiv purtarea măștilor medicale, față de 42% a celor care încă sunt dispuși să respecte restricțiile impuse de autorități.

Urmează o primăvară cel puțin la fel de dificilă ca precedenta în Polonia, fiind chiar posibil ca cel de-al treilea val să fie și mai grav decât precedentul, chiar dacă în paralel, pas cu pas, numărul polonezilor vaccinați crește.

Dacă se vor adeveri proiecțiile actuale pe care le prevede consiliul medical pe lângă cabinetul primului ministru polonez, atunci în prima jumătate a lunii aprilie numărul de cazuri zilnice se va dubla în comparație cu ce avem în prezent, adică la un număr zilnic de 35.000 de mii de cazuri.