Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primăvara se lasă așteptată. Când ne vom putea bucura de soare și vreme bună?

La jumătatea primei luni de primăvară calendaristică domină frigul și ploile. ANM a emis, astăzi, două atenționări Cod galben și portocaliu de ploi, ninsori și viscol până joi. Meteorologii spun că temperaturile rămân scăzute și devin normale pentru perioada din calendar doar la începutul lunii aprilie.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, astăzi, două atenționări Cod galben și portocaliu de ploi, ninsori și viscol până joi. Zona montană din 15 județe va fi sub Cod portocaliu de viscol puternic.

Astfel, de marți ora 10:00 până joi ora 6:00, vor fi precipitaţii în majoritatea zonelor, iar în regiunile din sudul, estul şi centrul ţării, precum și zonele montane şi submontane se vor cumula cantități de apă local de 25…35 l/mp și pe spaţii mai mici, îndeosebi în jumătatea de est a Munteniei, 40…70 l/mp.

Vor fi mai ales ploi, dar treptat în Transilvania și local în Maramureș, iar începând din noaptea de marți spre miercuri (16 /17 martie) și în vestul şi nordul Moldovei vor predomina ninsorile.

În intervalul marți ora 14:00 - miercuri ora 23:00 va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu pentru intensificări de vânt, ninsori abundente și viscol puternic în zona Carpaților Meridionali și de Curbură. Sunt vizate județele Caraș Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea.

Va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90...110 km/h, în special la altitudini de peste 1500 m, unde va fi viscol puternic, zăpada troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Ce urmează

ANM a anunțat cum va fi vremea în perioada următoare.

Și săptămâna viitoare, 22 - 29 martie, vremea va fi rece. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile intracarpatice, dar mai ales în vest și nord-vest, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Aprilie începe cu temperaturi apropiate de cele normale pentru săptămâna 29 martie - 5 aprilie, posibil ușor mai ridicate în vest și nord-vest. Se domolesc ploile. Ba chiar, după estimările meteorologilor, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile sud-vestice.

În fine, în perioada 5 - 12 aprilie vine primăvara adevărată.  Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.