EMA: probabil că incidentele legate vaccinului Astra Zeneca nu provin de la un singur lot

p048329-377899.jpg

Beneficiile vaccinului Astra Zeneca depășesc riscurile, transmite Agentia Europeana a Medicamentului intr-o prima analiza
Beneficiile vaccinului Astra Zeneca depășesc riscurile, transmite Agentia Europeana a Medicamentului intr-o prima analiza
Sursa imaginii: 
Europea Union

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) analizează acum problemele legate de vaccinul Astra Zeneca și crede că este improbabil ca acestea să fie legate de un singur lot. EMA se va pronunța joi 18 martie, dar refuză să speculeze dacă va recomanda retragerea vaccinului. 

EMA susține că beneficiile vaccinării continuă să fie mai importante decât efectele secundare observate. Analiza incidentelor observate în legătură cu vaccinul Astra Zeneca este în curs, dar deja EMA poate spune că sunt „incidente foarte rare”. 

Experții EMA care s-au adresat marți 16 martie presei spun că au analizat beneficiile vaccinului pe un eșantion mare de populație înainte ca vaccinul să fie aprobat. 

Efecte secundare au fost comunicate şi în legătură cu vaccinurile produse de alte firme farmaceutice; toate sunt analizate, dar prioritatea o constituie acum cele privind vaccinarea cu produsul Astra Zeneca. 

Este improbabil ca efectele secundare să fie legate de un singur lot, dar EMA nu exclude această ipoteză, a declarat directoarea Agenției, Emer Cooke. 

Tot ea a adăugat că de fapt incidența cazurilor de embolie în populație este mai mică decât cea inițial așteptată de experți ca posibilă în rândul „populației de bază”.In traducere, având în vedere că o mare parte din populație prezintă un risc (înnăscut sau dobândit) de coagulare prea rapidă a sângelui, experții sunt surprinși că numărul trombozelor nu a fost mai mare. 

Peter Arlett, șeful secției de farmacovigilență şi epidemiologie din cadrul Agenției, spune că aceste incidente „foarte serioase, dar foarte rare” pot fi coincidențe. 

El a refuzat să speculeze ce se va întâmpla dacă ele se dovedesc a fi legate de vaccinare, spunând doar „aceasta ar fi o oportunitate de a reduce riscurile”. A se înțelege că statele membre ar trebui să introducă sau măcar să recomande populației vizite la doctor (poate chiar la un specialist) înainte de vaccinare. 

Dar EMA evită să detalieze acum posibilele recomandări pe care le va face în 18 martie. „Avem un set întreg de posibilități”, a spus Emer Cooke fiind atentă să nu se speculeze că produsul ar putea fi retras de pe piață.  

Intre timp, mai multe state membre ale UE au suspendat vaccinarea cu produsul Astra Zeneca, fapt pe care Agenția nu-l comentează.

Intr-adevăr, statele membre UE pot urma o recomandare a EMA, dar pot aplica reguli mai stricte dacă autoritățile competente naționale emit un astfel de aviz.