
Social
Cercetător la Oxford, despre suspendarea utilizării AstraZeneca: Deciziile pripite dăunează grav încrederii oamenilor
stefan_dascalu.jpg

Mai multe state europene au decis să suspende utilizarea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Acestea au invocat principiul precauției în urma unor rapoarte conform cărora unor oameni le-au apărut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinați. Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de reglementare din Marea Britanie au declarat că nu există dovezi ale unei legături cază efect între vaccin și tromboze. Chiar și Agenția Europeană pentru Medicamente, care analizează rapoartele, a sugerat că vaccinul ar trebui utilizat în continuare, pentru că riscul efectelor adverse este mult mai mic decât riscul pe care Covid-19 îl prezintă pentru sănătate.
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, explică la RFI dacă țările care au suspendat vaccinul AstraZeneca s-au pripit și dacă apariția trombozelor a fost cauzată de vaccin sau s-ar fi întâmplat oricum.
Cifrele arată că sunt mai multe persoane, nevaccinate, care fac tromboze, decât oamenii imunizați anti-covid
În Uniunea Europeană au primit vaccinul în jur de 5 milioane de oameni și au fost înregistrate 30 de evenimente trombembolice. Incidența tromembolică, în general, ne aștetăm să fie de o persoană din 1.000 pe an. Asta înseamnă că la 5 milioane de oameni, în absența vaccinului, ne așteptăm să avem în jur de 100 de astfel de evenimente în fiecare săptămână. Datele ne arată că incidența unor astfel de evenimente este practic mai mare în absența vaccinului. Deci practic nu există încă demonstrată o relație de cauză și efect. (...)
Multe state au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca mai mult din precauție politică decât medicală
Noi ne uităm acum la suspendarea acestor vaccinuri în aproape întreaga Europă pe fondul unor date foarte, forte bune care ne arată că sunt evenimene la care ne așteptăm chiar și în absența vaccinului. În funcție de ce se va face cu cazurile individuale, fiecare caz în parte este analizat acum și este foarte bine că acest lucru se întâmplă, sper ca această suspiciune să se infirme cu totul, dar problema este că până în momentul în care acest lucru se va întâmpla, deja stricăciunea fost produsă. Încrederea oamenilor a scăzut încă o dată în acest vaccin. Cunoaștem cu toții ce s-a mai întâmplat cu decizia țărilor atunci de a nu administra vaccinul Oxford-AstraZeneca persoanelor peste 55 sau 65 de ani. Tot așa s-a petrecut, o țară a declarat acest lucru apoi au urmat și altele și a fost un efect de domino care a sfidat datele de siguranță și eficacitate care erau. Vă dau exemplul Marii Britanii unde acest vaccin a fost administrat la peste 11 milioane. Aici nu s-a luat această decize tocmai pentru că datele arată faptul că este sigur și eficient. (...)
Pierderea încrederii oamenilor în vaccin va avea efecte pe termen lung
Decizia de a suspenda vaccinurile în momentul de față nu este oportună ținând cont de faptul că au fost înregistrate un număr foarte, foarte mic de astefl de cazuri (tromboze n.r.), iar impactul negativ pe care îl poate avea o astfel de decizie, nu doar prin periclitarea siguranței pacienților, care sunt la risc și ar fi putut priim vaccinul, dar și prin impactul negativ asupa percepției oamenilor, iar acest lucru va avea reverberații pe termen lung.