Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră mondială: Uber le recunoaște șoferilor britanici statutul de angajat

Compania americană va acorda șoferilor britanici statutul de lucrători salariați, cu salariu minim și concediu plătit, o premieră mondială și o întrerupere a modelului platformelor digitale din UK, anunță AFP.

Platforma de rezervări auto a anunțat într-o declarație marți că toți cei peste 70.000 de șoferi din Regatul Unit vor beneficia de aceste avantaje începând de miercuri.

Asta după ce Curtea supremă britanică a decis că șoferii Uber pot fi considerați drept angajați.

La 19 februarie, Curtea supremă britanică a stabilit, într-o decizie foarte așteptată, că șoferii Uber pot fi considerați angajați, respingând recursul gigantului american, al cărui model economic în Regatul Unit ar putea suferi modificări importante.

Instanță britanică cea mai înaltă a decis în unanimitate împotriva Uber. Decizia înseamnă că șoferii Uber ar trebui să aibă dreptul, spre exemplu, la un salariu minim sau la concedii plătite.

Ar putea, de asemenea, să aibă efectul unui bulgăre de zăpadă pentru ansamblul platformelor digitale.

Amintim, Uber sesizase Curtea supremă după ce a pierdut în două rânduri, în 2017 și 2018, în fața tribunalelor.

De fiecare dată justiția a dat dreptate unui grup de 20 de șoferi Uber care estimau că aveau dreptul la un statut de angajat, ținând cont de timpul lucrat și de controlul exercitat de grup asupra lor, spre exemplu prin sistemul de evaluare a calității serviciilor fiecăruia.