Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria și Serbia: restricții asemănătoare în pandemie, grade de vaccinare foarte diferite

vaccin_covid.jpg

Image source: 
pixabay.com

Capitala bulgară Sofia se pregătește să intre în lockdown total la sfârșitul săptămânii, anunța ieri agenția de știri Novinite.  Centrele comerciale, restaurantele, școlile, grădinițele, sălile de sport și toate locurile culturale din orașul Sofia și din regiune vor fi închise.

Informația vine după ce, în ultimele 24 de ore, s-au raportat 4.637 de cazuri noi de infecție cu coronavirus din aproape 19.500 de teste. Așadar, o îngrijorătoare rată de pozitivare de 23%.

Autoritățile sanitare au anunțat că în marile spitale din Sofia, paturile sunt ocupate în proporție de 75% , iar presiunea este îngrijorătoare asupra unităților de terapie intensivă.

Agenția de presă bulgară dă ca exemplu Spitalul Universitar St. Anna, unde gradul de ocupare este de 102% și până și în secția de pediatrie, 35% dintre pacienți au coronavirus.

Potrivit medicilor, versiunea britanică a virusului îmbolnăvește tinerii.

Evenimentele au loc la o săptămână după ce premierul Boyko Borissov, aflat în plină campanie electorală, a cerut măsuri mai ferme împotriva răspândirii virusului.

El l-a rechemat la birou pe ministrul sănătății aflat în concediu pentru a participa la campania electorală  în vederea alegerilor din 4 aprilie.

Un blocaj complet a intrat în vigoare și în Serbia, de marți seară. Premierul Ana Brnabich, citată de televiziunea națională sârbă, a declarat că totul va fi închis, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor și benzinăriilor.

Brnabich a adăugat că este necesară încetinirea ritmului vieții în Serbia, pentru a stabiliza numărul celor nou infectați. Ea a explicat că scopul este sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății, iar măsurile sunt așteptate să dureze cel puțin 14 zile, transmite aceeași agenție de presă bulgară.

Iar în legătură cu aceste două țări învecinate cu România ar fi de făcut un comentariu. Bulgaria a mers prost cu vaccinarea, fiind ultima din Europa, la mică distanță de Letonia și Rusia, când vine vorba de numărul de doze administrate raportat la mărimea populației – sub 5%, conform datelor din 15 martie. (Datele provin de pe platforma Statista, care a prelucrat informații publice furnizate de autoritățile sanitare naționale).

Aceeași sursă situează Serbia pe locul doi în topul european, cu un raport de aproape 30% . La această cifră foarte bună au contribuit într-o mare măsură dozele provenite din China și Rusia, neaprobate până acum de Agenția Europeană a Medicamentului. Ceea ce, iată, nu scutește Serbia de un nou vârf al numărului de infectări și de noi restricții.

Cât privește România, cu aproape 11%, se află într-un pluton mediu, numeros, cu rezultate relativ apropiate. Privind însă la procentajul mult mai slab al bulgarilor, în materie de vaccinare și la cel mul mai bun al sârbilor, dar și la problemele similare pe care pandemia le produce în cele două state din Balcani, un singur lucru se poate spune, fără a risca speculații: prezența virusului este încă viguroasă în regiune și precauțiile sunt mai mult decât necesare. 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 17 martie 2021