Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Australia: Facebook va plăti pentru știrile preluate de la grupul media condus de Rupert Murdoch

rupert_murdoch.png

Rupert Murdoch la New York, în 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Mike Segar via France24

Grupul media News Corp, condus de Rupert Murdoch, a anunțat că a încheiat cu Facebook o înțelegere pe o durată de trei ani privind conținutul de știri furnizat în Australia, după ce guvernul de la Canberra a adoptat o lege prin care îi obligă pe giganții tehnologiei să plătească pentru știrile difuzate de mass-media.

În februarie, Facebook a blocat accesul la știri pentru utilizatorii săi australieni ca răspuns la un proiect de lege care viza reglementarea relațiilor dintre mass-media tradițională și marile companii de tehnologie.

Această măsură a provocat indignare în Australia deoarece paginile Facebook ale serviciilor de urgență, ale organismelor din domeniul sănătății și ale asociațiilor de caritate au fost afectate neintenționat de această restricție.

Facebook a ridicat apoi restricțiile și a acceptat să negocieze aranjamente financiare cu mass-media australiană, ceea ce a determinat guvernul australian să schimbe legislația din acest domeniu, făcând-o mai îngăduitoare.

Conform înțelegerii anunțate marți, mass-media australiană, aparținând grupului News Corp, va furniza știri prin intermediul serviciul „News” de pe platforma Facebook.

Înțelegerea se va aplica în cazul mai multor mijloace de informare din Australia, printre care și cotidianul național The Australian, Daily Telegraph (Sydney) și Herald Sun (Melbourne). Canalul de televiziune Sky News a încheiat de asemenea o nouă înțelegere cu Facebook.

Robert Thomson, directorul executiv al grupului News Corp, a declarat într-un comunicat de presă că înțelegerea dintre News Corp și Facebook a fost un „eveniment memorabil” și va avea „un impact semnificativ asupra organizațiilor de media australiene”.

Andrew Hunter, angajat Facebook, coordonator al parteneriatelor media în Australia și Noua Zeelandă, a confirmat existența înțelegerii și a declarat că grupul „s-a angajat să facă disponibil serviciul News în Australia”.

Facebook și Google, cei doi giganți tehnologici americani vizați de legislația australiană, s-au opus cu înverșunare până acum clauzelor ce îi obligau să se supună unui arbitraj privind suma de bani pe care ar trebui să o plătească mass-mediei locale pentru a prezenta știri australiene pe platformele lor și în rezultatele căutărilor.

Google a negociat acordurile de licență în valoare de mai multe milioane de dolari pentru produsul său Showcase cu o serie de organizații de media australiene, printre care News Corp și Nine Entertainment, două dintre cele mai mari grupuri din Australia.

Guvernul australian a fost de acord să facă mai îngăduitoare condițiile legale ale arbitrajului dacă giganții tehnologici încheie înțelegeri cu organizațiile de media locale.

De notat că din grupul News corp fac parte și companiile Dow Jones & Company (care editează The Wall Street Journal), News UK (care editează publicațiile The Sun și The Times), precum și editura HarperCollins, potrivit wikipedia.org.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France24