Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îndemnul lui Joe Biden către migranți: Nu veniți!

biden.jpg

Presedintele Joe Biden. Image source: REUTERS/Jonathan Ernst

''Nu veniţi! le-a trasmis președintele Joe Biden migranților care vor să intre în Statele Unite în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai mare creştere a numărului de migranţi de  la frontiera de sud-vest din ultimii 20 de ani.

Îndemnul Nu veniți este transmis de Biden pentru minorii şi familiile fără documente, protagonişti ai ultimului val de migraţie către Statele Unite.
''Nu vă părăsiţi satul, oraşul sau comunitatea'', le transmite Joe Biden într-un interviu la ABC News.

E un  mesaj transmis de Biden pe fondul creşterii numărului de minori neînsoţiţi şi fără documente care în ultima săptămână traversează Mexicul în direcţia SUA, în pofida faptului că frontiera comună este închisă din cauza restricţiilor antiepidemice.

Casa Albă se află sub presiune pentru a da un răspuns la situaţia miilor de minori fără documente care se află în centre de detenţie frontaliere sau în adăposturi ale Departamentului Sănătăţii (HHS).

Potrivit postului CBS News, peste 4.200 de migranţi minori neînsoţiţi se aflau duminică în centre de detenţie provizorie ale Serviciului Vamal şi de Protecţie a Frontierelor (CBP).

Confruntat cu această situaţie, Biden a trimis la începutul lunii o amplă delegaţie formată din consilieri de-ai săi pentru a vizita frontiera din statul Texas şi a luat mai multe măsuri, printre care mobilizarea pentru 90 de zile a Agenţiei Federale de Gestionare a Urgenţelor (FEMA), care să se ocupe de minori.

Totuşi, Casa Albă a evitat să descrie situaţia de la frontieră drept ''criză'', termen folosit în schimb de opoziţia republicană, şi insistă că este vorba despre ''o provocare'' şi ''o mare problemă''.

Întrebat de jurnalişti, Biden a exclus posibilitatea de a vizita ''deocamdată'' frontiera cu Mexicul. 

Pe de altă parte, secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a recunoscut că SUA se confruntă cu cea mai mare creştere a numărului de migranţi la frontiera de sud-vest din ultimii 20 de ani,

În luna februarie, poliţiştii de frontieră din SUA au operat peste 100.000 de arestări sau expulzări de migranţi la frontiera cu Mexicul, cea mai mare valoare a acestui indicator după criza din 2019 de la graniţa americano-mexicană. Adulţii singuri formează majoritatea celor care sunt expulzaţi. Copiii care călătoresc neînsoţiţi, unii în vârstă de numai 6 ani, nu sunt returnaţi spre Mexic.