Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bruxelles: certificatul verde digital nu este „pașaport Covid19”

p050760-236057.jpg

In incercarea de a revitaliza turismul, grav afectat de pandemie, Comisia Europeană a prezentat „adeverința electronică verde”, documentul care va facilita libera circulație în UE.
In incercarea de a revitaliza turismul, grav afectat de pandemie, Comisia Europeană a prezentat „adeverința electronică verde”, documentul care va facilita libera circulație în UE.
Sursa imaginii: 
European Union

Textul legislativ propus miercuri 17 martie de Comisia Europeană și în mod obligatoriu aplicat de toate statele membre în același timp va fi numit „Certificatul verde digital”. El nu va fi un pașaport, ci un document care facilitează călătoriile în baza vaccinării sau a testelor PCR și a testelor rapide. 

Acest certificat va cuprinde trei informații, ceea ce înseamnă că el nu va facilita doar călătoriile persoanelor care au fost vaccinate. Comisia Europeană subliniază că trebuie evitată discriminarea celor care nu au fost vaccinați. 

Astfel, în plus față de informațiile despre vaccinare – acolo unde este cazul, un cod QR ar trebui să includă date despre testele PCR efectuate sau despre testele rapide bazate pe antigen și poate indica dacă o persoană a fost recent bolnavă. 

Comisia Europeană va furniza o platformă și un program informatic pentru punerea la punct a certificatelor astfel încât să garanteze protecția datelor personale. 

Documentul preia câteva informații „personale” ( nume, prenume, data nașterii, numărul cărții de identitate, informații despre vaccin/test) și va fi gratuit. La trecerea unei frontiere, se va verifica doar dacă datele sunt autentice. 

Odată adoptat, documentul devine operațional în toate statele membre UE în baza articolului 21 din Tratatele UE ce garantează libera circulație a cetățenilor; certificatul verde numeric este o modalitate de a respecta, în condiții sanitare stricte, această libertate fundamentală, precizează Bruxelles. 

Liderii UE vor dezbate propunerea la summitul din 25 martie. 

Bruxelles s-a opus încaa de la începutul pandemiei introducerii unui pașaport vaccinal, dar anul acesta a devenit limpede că țări ca Grecia și Croația – cu un sector turistic puternic lovit de pandemie -  l-ar fi introdus oricum. 

Din aceastaa cauză și pentru a opri inițiativele naționale, liderii UE au decis în februarie că acest document va exista, dar că el va fi comun și nu va introduce discriminări. 

Proba vaccinării

Vor primi acest document persoanele ce vor fi vaccinate în viitorul apropiat, dar el se aplică și retroactiv celor deja vaccinate în 2020 și 2021, inclusiv celor care au participat la testele clinice înainte ca un vaccin să fie aprobat.

La capitolul vaccinuri, sunt considerate valide doar cele deja aprobate în UE prin Agenția Europeană a Medicamentului. Acesta nu este cazul pentru moment pentru vaccinul rusesc și cel chinezesc (ambele achiziționate de Ungaria şi Slovacia). 

Sputnik V se află acum în atenția EMA, dar doar pentru o primă evaluare, firma farmaceutică nu a depus încă o cerere de aprobare, după câte informează agenția. 

Certificatul verde digital va facilita călătoriile, dar el nu constituie in sine un pașaport, precizează Comisia Europeană. Aplicarea sa este prevăzută doar pe timp de pandemie și devine caducă odată ce OMS va declara că aceasta a luat sfârșit.

Textul propus de Bruxelles intră acum în negocierea statelor membre UE și a Parlamentului European și ar trebui să fie disponibil înainte de vacanta de vară. 

Ungaria a anunțat deja că nu va aproba textul dacă el nu include și  vaccinurile ce nu sunt încă aprobate la nivel UE. 

Flexibilitate

Textul prevede o oarecare flexibilitate în acest sens, întrucât Ungaria face presiuni - dar nu numai ea. 

Statele membre UE ar putea astfel accepta atestări de vaccinare din afara UE, textul o prevede. In acest fel nu sunt discriminați cetățenii din afara UE care călătoresc aici. Iar diplomații aflați la post în unul din statele membre sunt incluși în campania de vaccinare a acelui stat. 

Privind testele Covid-19 admise pentru certificatul verde numeric, acestea sunt deja aprobate la nivel UE și în teorie beneficiază de o recunoaștere mutuală în toate statele membre UE. 

In practică, țări ca Belgia nu acceptă acum decât testele PCR (nu și pe cele rapide), dar lucrurile pot evolua.