Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comparație între cele 4 vaccinuri anti-COVID. Serul Johnson & Johnson va ajunge în România peste o lună

syringe-5807175_1280.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Comisia Europeană a acordat autorizaţie de introducere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul împotriva COVID-19 realizat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, acesta fiind al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

Vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, se administrează persoanelor începând cu vârsta de 18 ani, într-o doză unică. Protecţia începe la aproximativ 14 zile de la vaccinare. Conform prospectului, în asociere cu vaccinarea pot să apară: reacţii asociate cu anxietatea, printre reacţiile adverse frecvente fiind durerea la locul injectării, durerea de cap, oboseală, dureri musculare şi greaţa.

 


Sursa imaginii: 
Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2

 

Acest vaccin este indicat pentru imunizarea pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzate de virusul SARS-CoV-2 la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste.
Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.

Protecţia începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca vaccinarea să nu ofere protecţie tuturor persoanelor vaccinate, se mai precizează în prospect. Potrivit prospectului, pentru că au fost raportate evenimente de anafilaxie la administrarea acestui vaccin, trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical şi o supraveghere adecvată în caz de reacţie de tip anafilactic. Se recomandă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare.

De asemenea, în asociere cu vaccinarea pot surveni reacţii asociate cu anxietatea, incluzând reacţii vasovagale (sincopă), hiperventilaţie sau reacţii asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. 

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută, însă prezenţa unei infecţii minore şi/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

"În mod similar altor injecţii intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudenţă persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze", mai scrie în prospect.

Conform studiului făcut pentru acest vaccin, cea mai frecventă reacţie adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacţii adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) şi greaţă (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanţi. Majoritatea reacţiilor adverse au apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare şi reacţiile adverse au avut intensitate uşoară până la moderată şi durată scurtă (1–2 zile).