Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anchetă la centrul de vaccinare Romexpo. Un bărbat vaccinat cu Pfizer a primit la rapel o doză Moderna

alin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Alin-Alexandru Ionescu

Este anchetă la centrul de vaccinare de la Romexpo, după ce un bărbat a fost imunizat la rapel cu un alt tip de vaccin. Prima doză a fost făcută cu Pfizer, iar a doua cu Moderna. Este al doilea astfel de caz de când a început vaccinarea anti-COVID în România.

Bărbatul a mers să-și facă rapelul și deși avea adeverința de vaccinare de la prima doză - a și spus că prima doză a fost Pfizer -, din greșeală, a fost trimis într-un cabinet unde vaccinarea se făcea cu Moderna. A aflat că a primit doza greșită abia după ce a fost vaccinat.

Este a doua persoană care a fost vaccinată la rapel cu o doză de alt tip, însă, fiind vaccinuri care au fost produse cu aceeași tehnică, aceste persoane nu sunt puse în pericol.

"Starea persoanei este bună. S-a solicitat DSP București efectuarea unei evaluări oficiale la acest centru pentru verificarea modului în care procedurile în vigoare au fost respectate, implementarea delimitării fluxurilor,în funcție de tipul vaccinurilor utilizate, respectiv remedierea eventualelor disfuncționalităților constatate. Ii va fi eliberată adeverința de vaccinare unde va fi menționat tipul vaccinului adminstrat la rapel.Dr. Valeriu Gheorghiță a solicitat contactul persoanei și i-a telefonat pentru a o liniști din punct de vedere medical. Nu se impune reluarea  schemei de imunizare.", transmite Comitetul Național pentru Coordonarea Vaccinării.

Bărbatul a povestiti pe Facebook că, deși a fost vaccinat pe 24 februarie cu serul Pfizer, când s-a prezentat miercuri, 17 martie, pentru a i se administra a doua doză a fost vaccinat cu Moderna. ”M-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer”. ”Le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, (...) însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer”.


Sursa imaginii: 
Facebook/Alin-Alexandru Ionescu

”Astăzi am devenit un cobai mai aparte, pentru că am primit un rapel de la Moderna după ce pe 24 februarie fusesem vaccinat cu Pfizer. S-a greșit, apoi iar s-a greșit! Am ajuns în centrul de vaccinare numărul 5 de la RomExpo, am completat documentul de la recepție, am fost trimis la cabinetul numărul 21. Prima greșeală! Cel care m-a repartizat, m-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer. La cabinetul numărul 21 m-au preluat două doamne asistente, le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, m-au lăudat că o am în condițiile în care majoritatea pacienților nu o mai aduc la rapel, însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer. Una dintre doamne m-a căutat în sistem, cealaltă mi-a făcut doza de vaccin, pentru ca apoi să realizeze că aplicația dă eroare și că nu poate fi confirmată vaccinarea. Motivul? Rapelul nu corespunde cu tipul de vaccin făcut la prima doză. Mi-am dat imediat seama despre ce s-a întâmplat, însă în acel moment deja presam cu un tampon de vată pe locul vaccinării”, a relatat Alin Alexandru Ionescu pe pagina de Facebook.

Apoi, spune el, asistentele s-au panicat, însă medicul a spus că ”nu se va întâmpla nimic”, pentru că nu e primul care trece prin asta, dar că, nu îi poate elibera o adeverință de vaccinare.

Mai departe, bărbatul povestește că medicul i-a propus varianta în care să îl treacă în sistem că a fost vaccinat tot cu Pfizer.

”Unless... dacă sunt de acord să treacă în sistem că mi s-a făcut tot Pfizer și astfel poate închide cazul, iar eu mă pot bucura de beneficiile complete ale unei persoane vaccinate. POFTIM?!”, povestește Alin Alexandru Ionescu, care adaugă: ”Mi-am ieșit din fire. Am cerut să vorbesc cu șeful centrului de vaccinare. S-a prezentat o doamnă doctor care, auzind că sunt diabetic, m-a întrebat dacă, ca să o citez, „sunt pe insulină” și că n-ar trebui să fie nicio problemă că mi s-au făcut două doze din două vaccinuri diferite. Oamenii încercau să mă îmbuneze legat de problema că îmi pot elibera o adeverință de vaccinare, de parcă de-aia venim să ne vaccinăm, ca să plecăm la vară în Grecia”.

În cele din urmă, mai spune el, ”nu am primit niciun document, nu am fost bifat nicăieri în sistem. Însă nici nu pot repeta vaccinul anti Covid decât când se va face un nou val de imunizări pentru cei vaccinați”.

Acesta ar fi al doilea caz știut în care un român este vaccinat cu Moderna la rapel, după ce la prima doză a fost imunizat cu Pfizer.