Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Pfizer și AstraZeneca dezmint probleme de livrare a vaccinurilor

pfizer_astrazeneca.jpg

Vaccinuri Pfizer și AstraZeneca
Pfizer și AstraZeneca au furnizat până acum vaccinuri pentru 25 de milioane de britanici inoculați
Sursa imaginii: 
Sky News

Concernurile Pfizer și AstraZeneca au respins afirmația Serviciului Național de Sănătate (NHS) conform căreia Marea Britanie se va confrunta cu o lipsă de vaccin anto-Covid, insistând că nu există nicio amenințare pentru aprovizionare. Aceste avertismente au coincis cu o amenințare a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a bloca exporturile de vaccinuri în Marea Britanie, unde 25 de milioane de adulți au primit deja prima doză de vaccin.

"Avem un acord cu guvernul pentru a furniza 40 milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech in Marea Britanie pana la sfârșitul anului. Deși detaliile acestui acord sunt confidențiale, putem confirma că livrările pe primul trimestru sunt pe drumul cel bun și continuă să progreseze în conformitate cu programul lunar, convenit în prealabil cu grupul de lucru pentru vaccinuri." se spune într-o declarație Pfizer.

Lanțul nostru de aprovizionare intern din Marea Britanie nu se confruntă cu nicio întrerupere și nu are niciun impact asupra programului nostru de livrare” a declarat la rândul său AstraZeneca.

 Declarațiile celor doi giganți ai industriei farmaceutice contrazic o scrisoare către centrele de vaccinare de la NHS Anglia, avertizând că va exista o “reducere semnificativă” a livrărilor de vaccinuri luna viitoare.

Producătorii de vaccinuri au reacționat după ce ministrul sănătății, Matt Hancock, a declarat că aprovizionarea a fost “întotdeauna dificilă” și a calificat avertismentul NHS Anglia drept “corect”.

Așa cum sa întâmplat de la începerea programului, numărul vaccinărilor efectuate în timp  variază din cauza ofertei - dar rămânem pe calea cea bună pentru a oferi prima doză celor peste 50 de ani până la 15 aprilie și la tuturor adulților până la 31 iulie. " a spus ministrul Hancock, fără însă să explice avertismentul NHS Anglia de criză în aprovizionare luna viitoare.

Va exista o reducere semnificativă a aprovizionării săptămânale disponibile de la producători începând cu săptămâna care începe pe 29 martie, ceea ce înseamnă că volumele pentru primele doze vor fi limitate semnificativ.” se spune în scrisoarea NHS Anglia care a declanșat această dispută publică.  

În același timp, ministrul de externe Dominic Raab s-a declarat surprins de amenințarea făcută miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula van der Leyen de a suspenda exporturile de vaccinuri produse în Uniunea Europeană, măsură care ar afecta Marea Britanie, adăugând că astfel de comportamente sunt specifice țărilor cu regimuri mai puțin democratice.