Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Chișinăul ar putea deveni Capitală Europeană a Tineretului în 2024

primaria_chisinau.jpg

Sediul Consiliului Municipal Chișinău
Sursa imaginii: 
chisinau.md

Capitala Republicii Moldova a fost nominalizată pe lista scurtă a competiției Capitală Europeană a Tineretului pentru 2024. Dacă vor titlul, moldovenii trebuie să fie mai convingători decât belgienii din Ghent, ucrainienii din Lviv și maghiarii din Veszprém. Între timp, un start up al vecinilor ucrainieni a convins poliția din Mexic să foloseasă o bicicletă  electrică dotată cu o baterie care a intrat în Cartea Recordurilor. Poliția din Los Angeles testează la randul său bicicleta.

Chișinăul a fost inclus în lista celor patru orașe candidate pentru titlul de capitală Europeană a Tineretului 2024, aflam din diez.md, care citează un comunicat al primăriei.

Competitorii Chișinului sunt Ghent din Belgia, Lviv din Ucraina și Veszprém din Ungaria.

„La fel ca în anii precedenți, titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2024 va încuraja punerea în aplicare a Cartei Consiliului Europei privind participarea locală și regională a tinerilor prin intermediul unor idei și proiecte inovatoare”, precizează primăria Chișinău

Siteul moldovenesc reamintește că  „Titlul (de, n.r.) Capitală Europeană a Tineretului este acordat de Forumul European al Tineretului unei municipalități europene pentru o perioadă de un an, timp în care îi este oferită șansa de a expune viața culturală, socială, politică și economică a tineretului.”

 

Bicicletele ucrainiene electrice din Cartea Recordurilor folosite de Poliția din Mexic

Foto: delfastbikes.com

Site-ul ukraine.voanews.com scrie despre Delfast, un producător local de biciclete electrice dotate cu „cea mai puternică baterie din lume,” care ajung la 90 de km/oră.

„Potrivit companiei, bicicletele sunt deja utilizate de poliția mexicană și sunt, în prezent, testate de poliția din Los Angeles”.

Oamenii din spatele afacerii aveau o companie de livrari, iar bicicleta a aparut pentru a satisface nevoile curierilor de a se strecura rapid in trafic. „Astăzi, TOP 3.0, modelul nostru VAE, este cel mai bun de pe piață,” spun producătorii.

„Datorită tehnologiei mai eficiente de utilizare a bateriei, bicicleta electrică a start-up-ului ucrainean a parcurs 367 de kilometri fără a fi reîncărcată și a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. În plus, această bicicletă electrică este echipată cu un tracker GPS și un dispozitiv de măsurare a temperaturii aerului”.

Astăzi, bicicletele Delfast sunt fabricate în China, dar start-up-ul ucrainean intenționează să își construiască propria fabrică în Ucraina. Pentru a atinge acest obiectiv, compania a strâns deja aproape 3 milioane de dolari.

 

Cum trăiesc persoanele nevăzătoare din Rusia în epoca ecranelor?

La această intrebare răspunde publicația rusească rg.ru care a realizat un reportaj la Școala-Internat Numarul 2 din Moscova, destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Jurnaliștii ruși l-au însoțit într-o zi și pe Daniil Zaharov, student în anul 2, în programul Matematică aplicată și informatică la Universitatea de Finanțe de Stat. Daniil a fost elev la această școală unde l-a avut profesor pe un fost absolvent. Acesta a venit cu metode noi de predare la care folosește foarte mult tehnologia. Cum citește tânărul student?

„Programul special, instalat pe iPhone, îi citește textul de pe ecran. De fapt, aceste aplicații există pe toate smartphone-urile. Cum pot scrie persoanele orbe sau cu deficiențe de vedere pe laptop? Similar cu mesajele de pe iPhone - programul vede scrisul și îl citește”.

„Cine va citi textul - un bărbat sau o femeie – este alegerea fiecăruia. Dar este preferabilă vocea unui bărbat - urechea percepe mai ușor sunetele,” scrie rg.ru.

„Cel mai popular program este Djos (JAWS) care poate chiar să citească linkuri și tabele. Există, de asemenea, Voice Over și altele. Dispozitivul digital poate face o mulțime de lucruri, dar dificultățile  apar la imagini.

Inteligența artificială nu a învățat încă să descrie imagini și fotografii, dar poate să citească textului de sub imagine - bun și asta pentru persoanele cu deficiențe de vedere”, conchide publicația rusească, care reamintește că „în Rusia există aproape un milion de nevăzători și persoane cu deficiențe de vedere. Tinerii sub 22 de ani reprezintă o cincime dintre ei”.

 

Au participat la Revista presei Europa Plus:

Elizaveta Lyakh - Rusia  

Diana Lupan - Republica Moldova            

Valeriia Kovalenko -  Ucraina

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 18 martie 2021