Congo: Copii de nici 10 ani, la muncă grea în minele de aur

congo2.jpeg

Sursa imaginii: 
© Idi Kyalondawa via France24

Echipa Les Observateurs a postului francez de televiziune France 24 a primit la începutul lunii martie o serie de materiale despre copiii care lucrează în minele de aur din Kamituga, provincia Sud-Kivu, din estul Republicii Democratice Congo. Deși interzisă, munca copiilor în această țară este o realitate denunțată de mai mulți ani de către ONG-urile pentru drepturile omului.

Fără echipament de protecție, cu lopeți și vase de plastic sau de metal în mână, copiii, unii care nu au nici măcar 10 ani, curăță grămezile de noroi proaspăt scoase din puțuri pentru a extrage aurul din ele.

La jumătatea lunii februarie, Idi Kyalondwana, muncitor într-o stație minieră de concasare, s-a deplasat la mina din Kamituga, provincia Sud-Kivu, unde aurul este exploatat în mod artizanal de către localnici. El a înregistrat acolo mai multe imagini și video-uri.

”Unii coboară în puțuri adânci de câteva sute de metri”

Pentru mulți copii de aici munca în mină reprezintă viața de zi cu zi. Aceștia muncesc mai multe ore pe zi, unii dintre ei fie în puțuri de sute de metri adâncime, fie în tuneluri pentru a săpa și găsi aur, fără nicio măsură de siguranță. Este foarte periculos, mai ales că există adesea alunecări de teren.

Alții sunt expuși la produse toxice precum mercurul, care este folosit pentru spălarea minereului. De asemenea, ei trebuie să transporte încărcături grele. Majoritatea copiilor au vârsta potrivită pentru a merge la școală și nu o fac, deși șeful statului, Félix Tshisekedi, a declarat că statul asigură gratuitatea învățământului primar.

© Idi Kyalondawa

În provincia Sud-Kivu, rata șomajului este una ridicată [nu există nicio statistică oficială de încredere. Potrivit unui post de radio local, aceasta ar fi de 80%, n.r.]. Părinții nu dispun de mijloacele necesare pentru a avea grijă de copii lor. Prin urmare, aceștia din urmă sunt constrânși să muncească în mine pentru a câștiga bani prin revânzarea câtorva grame de aur  către diverși comercianți.

Cu toate acestea, munca copiilor este interzisă prin lege. Însă, autoritățile locale și cele miniere nu fac nimic pentru a descuraja acest fenomen.

Provincia Sud-Kivu deține din belșug zăcăminte de aur exploatate în mare măsură de societatea minieră a provinciei (SOMINKI) și de societatea canadiană Banro Corporation prin intermediul a patru filiale, printre care și Kamituga Mining, care deține principala concesiune minieră a orașului.

Însă, activitatea societății Banro Corporation în provincie este suspendată încă din septembrie 2019 din cauza amenințărilor venite din partea miliției rebelilor la adresa muncitorilor.

„Sărăcia rămâne cauza principală a acestui fenomen”

Cu toate acestea, localnicii continuă să exploateze în mod artizanal o parte din suprafața minieră încredințată multinaționalei, potrivit lui Raoul Kitungano, directorul ONG-ului „Dreptate pentru toți” care luptă împotriva muncii copiilor în minele din Sud-Kivu:

Populația exploata mina de aur încă dinaintea venirii celor de la Banro Corporation. Însă, pentru a menține pacea, societatea canadiană a acceptat ca minerii locali să aibă în continuare acces la zăcăminte.

Oamenii de aici sunt atrași de banii făcuți ușor și repede. Așadar au renunțat la agricultură pentru a lucra în mine. Rata abandonului școlar este de asemenea ridicată [nu s-a găsit nicio statistică care să confirme acest lucru, n.r.]. Deși statul a decretat gratuitatea învățământului primar, programul nu se aplică pe tot teritoriul țării.

© Idi Kyalondawa

Tinerii își asumă riscuri mari, deoarece în aceeași mină, în septembrie 2020, surparea unui puț a cauzat moartea a cincizeci de oameni. Nu dispunem însă de statistici oficiale cu privire la numărul copiilor afectați de acest fenomen. Nu s-a realizat încă niciun studiu pe acest subiect în provincia Sud-Kivu.

La nivel de ONG avem resurse limite. Încercăm să îi facem pe părinți și pe copii să conștientizeze că ar trebui să renunțe la munca în mină. Dar mai sunt atâtea de făcut. Trebuie să creăm locuri de muncă și proiecte alternative pentru a-i scoate pe tineri din mine”.

Când a fost contactată, societatea Banro Corporation nu a răspuns întrebărilor noastre. Vom publica răspunsurile dacă le vom primi.

Într-un interviu publicat în martie de revista congoleză specializată Mining & Business, Venant Burume, ministrul minelor din Sud-Kivu, admitea că „în zone precum Shabunda și Mwenga, mai mult de 80% din populație muncește în sectorul minier artizanal. În Kalehe, din cauza lipsei locurilor de muncă, majoritatea tinerilor se orientează către mineritul artizanal.

Eradicarea exploatării copiilor până în 2025

În 2016, un raport realizat de ONG-ul Amnesty International și ONG-ul congolez Afrewatch a estimat la 40.000 numărul copiilor care lucrează în condiții inumane, fiind vorba numai de minele artizanale de cobalt din sudul Republicii Democratice Congo.

Aflat sub presiune, guvernul a semnalat, într-un document publicat în octombrie 2017, dorința de „a eradica munca copiilor în activitățile miniere până în 2025”.

Bazându-se pe legea privind protecția copilului, care condamnă cele mai grave forme de muncă a copiilor, codul minier revizuit în 2018, prin articolul 299 bis condamnă „exploatarea și comerțul cu produse miniere care provin dintr-un loc în care legile privind protecția drepturilor omului, drepturile copilului sau drepturile femeii sunt violate”.

Cu toate acestea, potrivit directorului ONG-ului „Dreptate pentru toți”, „datorită activismului ONG-urilor la nivel internațional, a scăzut numărul copiilor care munceau în minele de cobalt, minereu strategic, foarte valoros în conceperea smartphone-urilor și a bateriilor litiu-ion, Congo fiind cel mai mare producător la nivel mondial. Însă, munca copiilor încă rămâne un flagel în exploatarea altor minereuri”.

În 2019, International Rights Advocates, o asociație pentru apărarea drepturilor omului, a depus plângere împotriva giganților tehnologici Apple, Microsoft, Google, Dell și Tesla, acuzându-i că au beneficiat în deplină cunoștință de cauză de munca copiilor în minele de cobalt din Republica Democratică Congo.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după France24