Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


EMA declară vaccinul Astra Zeneca sigur și eficient...din nou

p048329-377899.jpg

vaccin
EMA face o analiză a riscurilor legate de toate vaccinurile anti Covid19 autorizate
Sursa imaginii: 
European Union

Agenția Europeană a Medicamentului a declarat din nou joi 18 martie că vaccinul Astra Zeneca este eficient și sigur, dar recomandă modificarea informației despre produs care să conțină efecte secundare foarte rare ca emboliile observate în ultimele săptămâni.

Analiza făcută de Agenția Europeană a Medicamentului nu găsește o legătură clară între diferitele cazuri de embolie și administrarea produsului. 

Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, a declarat directoarea EMA, farmacista Emer Cooke. 

Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, a declarat directoarea EMA, farmacista Emer Cooke. Nu există probleme specifice legate de un lot al vaccinului sau de producția uneia din fabricile Astra Zeneca. 

Din nou, EMA a repetat că având în vedere numărul cazurilor de embolie prezente în general în populația de bază, așteptarea experților era ca în urma administrării vaccinurilor aceste efecte să fie mai numeroase decât cele raportate până acum. 

EMA a luat în calcul toate informațiile disponibile pâna în 17 martie, prin urmare nu a folosit în analiză sa și studiul norvegian publicat în 18 martie care a găsit o legătură între cazurile de tromboză și vaccin. 

Iar Comitetul de Evaluare de Risc în Farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției spune că, în afara celor 30 de cazuri de tromboză vasculară profundă, alte incidente grave - deși puține - au fost remarcate. 

Astfel, șapte cazuri de coagulare intravasculară diseminată și optsprezece cazuri de tromboză a sinusurilor şi a venelor cerebrale au fost raportate; ele pot avea legătură cu administrarea vaccinului.

Prin urmare, PRAC recomandă modificarea fișei vaccinului și a notiței de informare destinată pacienților prin adăugarea informațiilor despre aceste posibile efecte foarte rare, dar grave. 

Populația trebuie să fie informată despre acestea, a spus Dr Sabine Straus care conduce PRAC în cadrul EMA, iar doctorii trebuie să fie la curent cu aceste efecte posibile. 

Efectele rare descrise mai sus au fost observate mai mult la femei și mai ales la femeile sub 55 de ani, a precizat dr Straus. 

EMA a făcut o evaluare a posibilelor efecte secundare ale tuturor vaccinurilor anti Covid aprobate până acum; referitor la Johson&Johson care nu este încaa folosit, evaluarea efectelor secundare este dificilă acum, dar EMA precizează ca se află în contact cu alte autorități de farmacovigilență din lume.