Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța, Germania, Italia, Spania, reiau vaccinările cu AstraZeneca. Anunțuri similare și în alte țări

astrazeneca.png

Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta.
Romania continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de varsta.
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Mai multe țări europene, între care Italia, Franța  și Germania, reiau vaccinarea cu serul AstraZeneca, după ceAgenția Europeană a Medicamentului a anunțat că serul dezvoltat de compania anglo-suedeză rămâne sigur și eficient. Suedia și Norvegia rămân sceptice, în timp ce România decide astăzi ce face cu dozele carantinate din lotul cu probleme.

Italia este prima țară care reia chiar de astăzi imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunțul a venit de la premierul Mario Draghi, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a comunicat concluzia sa că este vorba despre un vaccin "sigur şi eficace". "Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil", a transmis șeful Executivului de la Roma.

Un anunț similar a venit de la Paris. În plus, premierul Jean Castex plusează și spune că va fi vaccinat el însuși, astăzi, pentru a arăta că se poate avea încredere deplină în acest ser.

Germania a anunţat, de asemenea, că va relua vineri vaccinările anti-Covid cu vaccinul anglo-suedez AstraZeneca, după unda verde dată de autoritatea de reglementare europeană. ''Scopul nostru, şi acesta este obiectivul comun al guvernului şi al celor 16 landuri, este reluarea vaccinărilor cu AstraZeneca în cursul zilei de vineri'', a declarat ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn.

Tot de astăzi se vor relua utilizarea acestui vaccin în Letonia şi Lituania, conform anunţurilor celor două Ministere ale Sănătăţii. O decizie similară a fost luată şi ministerul de resort din Republica Cipru.

Spania mai așteaptă câteva zile. Regatul iberic va relua de miercuri programul de vaccinare împotriva epidemiei de COVID-19 cu seruri AstraZeneca. Autorităţile de la Madrid trebuie să decidă acum ''grupurile care vor primi acest vaccin''.

Anunțul venit din Suedia este ușor diferit. „Agenția de Sănătate Publică are nevoie de câteva zile pentru a analiza situația și modul în care vaccinul AstraZeneca poate fi utilizat în Suedia”, a declarat joi directorul Johan Carlson. „Săptămâna viitoare vom spune poziția pe care o luăm cu privire la utilizarea vaccinului AstraZeneca”, a adăugat acesta.

Norvegia este și mai reticentă. Spunând „că ia act” de avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Institutul Norvegian de Sănătate Publică a considerat că e „prematur să stabilească” și a indicat că își va da propria opinie „la sfârșitul săptămânii viitoare”.

În România, în ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de vineri asupra acestei hotărâri. Tot astăzi urmează să sosească în țară peste 43.000 de doze de vaccin AstraZeneca.