Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sirian omorât în bătaie pe stradă în Liban? Atenție, știri false!

sirian.png

Sursa imaginii: 
France24

La începutul lunii, un material video distribuit de mai mulți internauți arabofoni arată cum un grup de oameni agresează fără milă un bărbat în plină stradă. Autorul postării garantează că victima este un sirian și că scena a fost filmată în Liban. Cu toate că numeroase agresiuni xenofobe contra sirienilor au avut loc în Liban, acest video a fost filmat de fapt...în China, constată echipa Les Observateurs a postului TV francez France24.

„În Libia, un sirian a fost ucis cu sălbăticie prin înjunghiere (...) A fost lovit de o mașină sub ochii polițiștilor. Ce fel de ființă umană ar face așa ceva?”, spune internautul într-un tweet din data de 5 martie.

Având în vedere violența extremă din acest video, vom posta doar capturi de ecran.

Fragmentul video durează treizeci de secunde, însă este de o violență nemaivăzută. Filmată dintr-o clădire înaltă, scena are loc într-o parcare, din câte se pare. Câțiva oameni lovesc fără milă cu piciorul un bărbat aflat la pământ, pe fundal auzindu-se țipătul unei femei. Chiar la începutul video-ului, unul dintre atacatori se întoarce la mașina parcată lângă locul faptei.

După aproximativ zece secunde, bărbatul aflat la pământ își pierde cunoștința, iar atacatorii se îndepărtează. Mașina parcată se pune în mișcare brusc lovindu-l pe bărbat și aruncându-l la câțiva metri înainte de a dispărea.

De ce nu este adevărat

În comentarii, câțiva internauți remarcă faptul că protagoniștii video-ului nu vorbesc arabă și că au trăsături asiatice. Element ce poate alunga orice îndoială că acest video ar fi fost filmat în Liban. Apelând la platforma de verificare InVID (vedeți aici cum se procedează), am găsit articole în limba mandarină pornind de la aceste imagini.

Potrivit unui articol din Chinapress, agresiunea a avut loc în fața unui bar, pe data de 21 februarie, în Lianjiang, provincia Guangdong (sud), fiind provocată de coliziunea unor mașini. Victima în vârstă de 27 de ani a fost transportată la spital unde a decedat din cauza rănilor suferite.

Răspândită pe Twitter, Facebook și Whatsapp de către internauții din diferite țări arabe, popularitatea acestei știri false își are originea în știrile din ultimii ani: odată cu valurile constante de refugiați sirieni care fug de război migrând în Liban, au fost filmate și raportate mai multe agresiuni xenofobe care vizează sirienii.

În decembrie 2020, o tabără de refugiați sirieni din Liban a fost atacată și jefuită, lăsând sute de persoane fără adăpost.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France24