Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizie CNESP: Nunțile interzise, iar piețele, cu program special. Între timp, un nou lot de vaccin a ajuns în R.Moldova

img_2841.jpg

Sursa imaginii: 
UNICEF

R.Moldova a primit, vineri, al doilea lot de vaccin, oferit prin intermediul Platformei COVAX. Este vorba de 24.570 de doze de Pfizer, iar pe 22 martie, 21.600 de doze AstraZeneca, vor fi livrate. De asemenea, R.Moldova va primi, în curând, încă 50 de mii de doze din donația României. Până în prezent, în jur de 19 mii de moldoveni au fost vaccinați împotriva coronavirusului. Între timp, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a anunțat noi restricții, în contextul situației epidemiologice. 

Potrivit deciziei CNESP, până pe 18 aprilie, nunțile, cumetriile, petrecerile sunt interzise, iar restaurantele și piețele vor avea un program redus. Restaurantele vor putea primi clienți până la ora 20.00, iar ulterior, în regim de livrare, până dimineața.Iar piețele vor fi deschise până la ora 15.00. Totodată, centrele comerciale și unitățile nealimentare vor activa până la ora 18.00. 

De asemenea, autoritățile au interzis festivalurile, târgurile, olimpiadele și competițiile.Cinematografele şi casele de cultură rămân închise în continuare. 

În ceea ce privește procesul educațional, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că rămâne la discreția autorităților locale, administrațiilor școlilor și grădinițelor să decidă împreună cum vor activa instituțiile. Să spunem că, de luni, elevii din clasele primare, dar și din clasele absolvente, merg la ore, fizic. Ceilalți elevi sunt pe online.

Aurelia Ciocoi a mai precizat că, în lipsa unui test negativ, carantina de 14 zile este obligatorie pentru cetățenii care intră în R.Moldova. 

Noile măsuri sanitare vin în contextul în care aproape toată țara se află sub Cod Roșu, situația cea mai gravă fiind în Chișinău.

Se pare că, doar bisericile își continuă activitatea, fără noi restricții. Asta deși, în fiecare săptămână, la slujbe, mulți sunt cei care nu poartă mască de protecție. De distanță socială nici vorbă. Și pentru că suntem în Postul Paștelui, începând din această săptămână, credincioșii sunt împărtășiți, cu aceeași linguriță, iar slujbele sunt oficiate în lăcașuri, și nu în are liber.

Maia Sandu: ”Vaccinul salvează vieți și orice zi de tărăgănare înseamnă mai mulți bolnavi și mai multe vieți pierdute”

În R.Moldova continuă vaccinarea medicilor moldoveni, iar potrivit autorităților, luna viitoare, ar putea începe a doua etapă de vaccinare. Aici vor fi imunizate persoanele de peste 60 de ani, cu comorbidități, persoanele care activează în domeniul educației, apărării. 

Șefa statului, Maia Sandu le-a mulțumit donatorilor COVAX și României ”pentru sprijinul și solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri dificile pentru toți”. Totodată, Maia Sandu a cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să pregătească în mod cât mai eficient procesul de distribuție a vaccinului către centrele de vaccinare și să asigure creșterea numărului de oameni vaccinați pe zi.”Vaccinul salvează vieți și orice zi de tărăgănare înseamnă mai mulți bolnavi și mai multe vieți pierdute. Noi facem, în continuare, tot ce ne stă în puteri ca să aducem vaccin pentru cât mai mulți oameni”, a spus Maia Sandu.

În același timp, Maia Sandu a venit și cu un apel către cetățeni, îndemnându-i să respecte măsurile de protecție.”Până ne vine rândul fiecăruia să ne vaccinăm, vă rog frumos, pe toți, să fim vigilenți și responsabili și să ne protejăm viața și sănătatea. Pericolul este foarte mare, spitalele sunt pline și medicii epuizați. Stă în puterile noastre să oprim răspândirea acestui virus nemilos, prin gesturi simple pe care le cunoaștem cu toții: purtăm mască, spălăm și dezinfectăm mâinile, evităm locurile aglomerate și evenimentele cu mulți oameni, ne vaccinăm, când vine rândul nostru”.

Campania de imunizare în R.Moldova a început, la 2 martie, cu vaccinurile AstraZeneca, oferite de România, ca ajutor umanitar. Primele 21.600 de doze din cele 200.000, promise de președintele Klaus Iohannis, au ajuns la Chișinău, la sfârșitul lunii februarie. Acum două săptămâni, și primul lot de vaccin, oferit de COVAX, a fost livrat R.Moldova. 

Peste 210.000 de moldoveni au fost infectați cu Covid-19, iar în jur de 4.500 au decedat, de la debutul pandemiei.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile măsuri sanitare, anunțate la Chișinău