
Social
Cum poate fi recâștigată încrederea populației în vaccinul AstraZeneca?
vaccin.png

Măsura de carantinare a lotului de vaccin AstraZeneca ABV2856 a fost anulată. Decizia Comitetului național pentru campania de vaccinare anti-covid vine după ce, ieri, Agenţia Europeană pentru Medicamente a considerat serul produs de compania britanico-suedeză "sigur şi eficient". Carantinarea acelui lot a fost o măsură "de extremă precauţie", după ce Italia a suspendat vaccinarea în urma unor efecte adverse de natură trombotică.
Alte 15 state au suspendat total sau parțial utilizarea vaccinului AstraZeneca. Multe dintre ele au reluat imunizările și autoritățile încearcă să recâștige încrederea cetățenilor în acest vaccin. O astfel de acțiune a avut loc azi în Franța. Însuși șeful guvernului de la Paris, Jean Castex, a primit prima doză de vaccin AstraZeneca.
În România, potrivit datelor oficiale, sunt peste 12 mii de locuri libere pentru imunizarea cu serul companiei britanico-suedeze. O situație frapantă e în municipiul Suceava unde 1.447 de oameni s-au înscris pe listele de așteptare pentru Pfizer și Moderna deși au la dispoziție 1.789 de programări disponibile pentru AstraZeneca.
Flavia Durach, lector universitar la SNSPA și specialist în studiul dezinformării, explică la RFI cum ar putea fi convinsă populația să se imunizeze cu orice vaccin car e disponibil: