Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Municipiul Iași, scenariul roșu. ATI COVID 19 la pragul maxim. Spitalul din Lețcani închis

spital-mobil-iasi.jpeg

Sursa imaginii: 
Mediafax

Municipiul Iași a intrat în scenariul roșu. Incidența a depășit 3,12 cazuri la 1000 de locuitori. Situația e gravă în Iași. Dacă dimineață nu mai era liber nici un pat de Terapie Intensivă Covid 19, la prânz moartea unui bolnav a eliberat un loc. 

Spitalul mobil Covid 19 de la Lețcani rămâne închis pentru cel puțin o lună. În timp ce se caută soluții pentru suplimentarea locurilor la Terapie Intensivă, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon, cel mai mare din Moldova, bolnavii de Covid 19 își așteaptă rândul la un pat cu oxigen.
Municipiul Iași este în scenariul roșu. Teatrele, cinematografele se închid. Ca și restaurantele în interior. Și sălile de jocuri de noroc au lacăt pe ușă. Potrivit ultimelor raportări, un singur pat liber la ATI vineri 19 martie în jurul prânzului. Purtătorul de cuvânt al DSP Iași, Marius Voicescu a declarat că ”referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport Covid-19, conform raportărilor astăzi sunt ocupate 330 de paturi, din care 48 sunt paturi ATI. Menționăm faptul că în momentul de față mai este liber un singur pat ATI, la Spitalul de Neurochirurgie. La Spitalul Clinic Parhon, centru suport Covid-19 pentru bolnavii care urmează tratament prin dializă, sunt ocupate trei paturi ATI, iar la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Elena Doamna din Iași, centru suport Covid-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate cele două paturi ATI”,Coordonator SMURD Iaşi și purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Diana Cimpoiesu spune ca situația e gravă. Nu sunt paturi cu oxigen.

Spitalul modular Covid 19 de la Lețcani cu lacăt pe ușă încă o lună

Ce se întâmplă însă cu spitalul modular Covid 19de la Lețcani? Mai rămâne o lună închis. Vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă:

Facem toate demersurile, de asta s-au investit atâția bani acolo, ca el să fie util gestionării acestei crize. Miercuri am avut o vizită în teren, a rămas ca astăzi să ne întâlnim și ne-am întâlnit, să facem o discuție pe documente, ca fiecare parte să spună ce are de făcut în urma controlului echipei mixte a Ministerului Sănătății. S-au trecut în revistă toate cele 31 de puncte, plus observațiile suplimentare făcute de ISU. Marea majoritate a acelor observații sunt îndeplinite sau în curs de îndeplinire, a rămas doar de clarificat situația proiectului tehnic a rețelelor electrice.

Cei de la Euronest și-au asumat că vor depune acest proiect tehnic astfel încât echipa managerială și medicală de la Boli Infecțioase să știe cu exactitate situația tehnică a stabilimentului. Ne-au spus că firma contractată de la București este la spital și a început această expertiză tehnică. Între timp, tot în această întâlnire, directorul DSP a propus alte câteva măsuri care să ducă la creșterea capacității de intervenție în zona paturilor ATI. S-au luat niște decizii în așteptarea finalizării procedurii de deschidere a spitalului. Termenul pe care l-au cerut este nu mai mult de o lună. Spitalul a fost achiziționat ca un produs, nu ca o lucrare.

O lucrare ar fi avut acest proiect tehnic încă de la început. Doctorii spun că nu-și pot asuma alte riscuri decât cele medicale atunci când tratează pacienți. Este de înțeles și am căzut pe această decizie. Suplimentar, DSP-ul a găsit niște resurse pentru a veni în sprijinul măsurilor pe care le-au luat deja”.

 

Spitalul de 13 milioane de euro închis. Soluția, unitatea mobilă relocată de la ISU Botoșani

Soluțiile mai întârzie după cum subliniază directorul DSP Iasi, Vasile Cepoi: ”Pentru Iași avem o suprasolicitare. Soluția pentru moment este să aducem unitatea de Terapie Intensivă Mobilă de la Botoșani pe care încercăm să o montăm la Spitalul de Boli Infecțioase și să suplimentăm numărul de paturi de Terapie Intensivă la Spitalul de Neurochirurgie.„ Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roșu spune ca bolnavii vin foarte târziu la spital. În al treilea val, subliniază doctorul Florin Roșu, cazurile sunt mai dificil de gestionat pentru ca oamenii se tratează singuri acasă și ajung târziu la medicul de familie și la infecționist.