Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Timișoara iese din carantină, deși are peste 8 / 1.000 rată de infectare. Nu au fost destule voturi în CJSU

timisoara.jpg

CJ Timis: Luăm în calcul atacarea în instanță a ordinului emis de Raed Arafat privind carantina în Timișoara. A fost abuziv!
CJ Timis: Luăm în calcul atacarea în instanță a ordinului emis de Raed Arafat privind carantina în Timișoara. A fost abuziv!
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă ies din carantină duminică noaptea. În cazul a trei dintre ele, inclusiv capitala de județ, măsura ar fi trebuit prelungită. Nu au fost însă îndeajuns de multe de voturi. 

 

Timișoara și comunele Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă au intrat în 8 martie în carantină. Măsura era valabilă timp de 14 zile, până în 22 martie. Sâmbătă, Direcția de Sănătate Publică a analizat situație din cele cinci localități. Institutul de Sănătate Publică a avizat prelungirea carantinei pentru Timișoara, Dumbrăvița și Giroc, celelalte două UAT-uri neîndeplinind criteriile.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit sâmbătă seară și, după ora 21, s-a votat. Surpriză însă! Propunerea de prelungire a carantinei nu a fost votată de destui membri. „În urma votului exprimat, în cadrul CJSUT s-a votat după cum urmează: 20 voturi pentru, 9 abțineri și 9 voturi împotrivă. Prelungirea măsurilor de carantinare pentru Timișoara, Dumbrăvița și Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut. Nu a fost întrunită majoritatea necesară de două treimi din membri prezenți”, a anunțat Prefectura Timiș. 

 

În urmă cu două săptămâni, votul în CJSU Timiș a fost covârșitor în favoarea carantinei, cu doar patru abțineri. După două săptămâni de restricții, în Timișoara, rata de infectare este de 8,19 / 1.000 de locuitori. În ziua în care s-a decis carantinarea, acest indice era de 7,49. În aceste condiții, declarația pe proprie răspundere pentru orice deplasare mai este necesară doar duminică, 21 martie.