Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia, pe punctul să mai scrie o pagină tristă în istoria drepturilor omului

turcia_protest.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Getty

Uniunea Europeană şi SUA s-au declarat dezamăgite de hotărârea Turciei de a se retrage din Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor, instrument esenţial în combaterea violenţelor contra femeilor în întreaga lume, transmit AFP şi dpa, preluate de Agerpres.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi-a exprimat regretul faţă de retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul şi i-a cerut Ankarei să revină asupra acestei decizii. ''Sperăm că în curând Turcia se va realătura eforturilor Uniunii Europene de a apăra drepturile femeilor şi ale fetelor, un element fundamental al drepturilor omului, păcii, securităţii şi egalităţii în secolul 21'', a spus Borrell. a rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ratificarea Convenţiei de la Istanbul de toate statele semnatare. ''Femeile merită un cadru juridic solid care să le protejeze'', a scris Von der Leyen pe Twitter, indicând că ''violenţa contra femeilor nu este tolerabilă''.

Şi Washingtonul s-a arătat dezamăgit, preşedintele american Joe Biden subliniind că decizia Ankarei constituie un pas înapoi în eforturile de a se pune capăt violenţelor împotriva femeilor. ''Ţările ar trebui să lucreze pentru consolidarea şi reînnoirea angajamentelor lor pentru a se pune capăt violenţelor contra femeilor, nu pentru a respinge tratate internaţionale menite să protejeze femeile şi să îi tragă la răspundere pe autorii abuzurilor'', a susţinut liderul american într-o declaraţie.

Franţa a deplâns încă de sâmbătă decizia Turciei, afirmând că aceasta "va afecta femeile turce", informează AFP. "Franţa regretă profund decizia autorităţilor turce de a se retrage din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei în condiţiile în care Turcia a fost prima ţară care a ratificat-o în 2011", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului francez de externe. "Această decizie va afecta în primul rând femeile turce, faţă de care Franţa îşi exprimă întreaga solidaritate", a adăugat Agnes von der Muhll. "Această decizie marchează, într-un context mai general, un nou declin în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, din care drepturile femeilor fac parte integrantă", a subliniat von der Muhll.

Semnată în 2011, Convenţia de la Istanbul obligă guvernele statelor membre să adopte o legislaţie care să pedepsească violenţa în familie şi abuzuri similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă în Turcia pentru a-i cere preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină asupra acestei decizii, în contextul în care cazurile de feminicid au crescut în ultimul deceniu în Turcia.  Turcia a dezbătut o posibilă retragere din Convenţie după ce anul trecut un responsabil al partidului la putere, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ridicase problema abandonării tratatului. De atunci, numeroase femei au ieşit pe străzile Istanbulului şi ale altor oraşe turce, solicitând guvernului de la Ankara să respecte Convenţia.