Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: 80% din mamele sârboaice nu au mai apucat sa mearga la medic din cauza Covid 19

mama_copil.png

Sursa imaginii: 
Getty Images via rfi.fr

Revista presei Europa Plus:

► Mamele din Serbia spun că vor ceda fizic și psihic din cauza responsabilităților în plus pe care pandemia le-a pus pe umerii lor. 80% dintre ele nu au facut un control medical de cand s-a declanșat criza Covid 19.

► Între timp, un raport internațional plasează femeile bulgare pe primul loc în Europa în ceea ce privește drepturile la locul de muncă

► Teribilul cutremur, de anul trecut din Croația, a scos la iveală în Zagreb, un sit arheologic care dovedește că orașul este locuit de peste 3.000 de ani. 

„După un an de pandemie Covid-19, majoritatea mamelor din Serbia simt că vor ceda din cauza muncii, a stresului și a obligațiilor pe care și le-au asumat. Una din cinci nu are sprijin emoțional, iar una din trei nu are nici măcar sprijin logistic, adică pe cineva cu care sa împartă responsabilitățile privind copiii, cumpărăturile și plata facturilor”, au arătat rezultatele unei cercetări intitulate Mama, ce mai faci? realizată de Centrul pentru Mame, scrie publicația www.politika.rs.

Potrivit acestui studiu, „este deosebit de îngrijorător faptul că aproape 80% dintre mame nu au efectuat un control anual de sănătate din cauza COVID, iar jumătate dintre femei nu au putut merge la ginecolog. După cum subliniază Jovana Ružičić, directorul Centrului pentru Mame, ”această pandemie a confirmat încă o dată că majoritatea mamelor sunt singure în timpul crizei.”

„Fiecare criză socială reduce femeile la rolurile lor tradiționale de gen și la divizarea patriarhală a rolurilor în cadrul familiei, iar pandemia COVID 19 nu face excepție,” spune activista din Serbia.

„Întregul sistem se aștepta cumva că mămicile își vor asuma responsabilități suplimentare în jurul copiilor, iar realitatea a susținut aceste așteptări. În majoritatea cazurilor, mamele sunt cele care își adaptează programul pentru a duce copiii la școală, grădiniță și pentru a îndeplini alte obligații legate de copii.

Cu toate acestea, totul are prețul său, iar acest preț este deteriorarea sănătății fizice și mentale - una din patru femei a observat deteriorarea stării de sănătate în timpul pandemiei și mai puțin de jumătate dintre ele și-a putut permite tratamentul într-o unitate privată, ” declară pentru www.politika.rs, Jovana Ružičić.

 

Bulgaria - primul loc în UE privind drepturile femeilor care lucrează

Bulgaria se dovedește a fi prima țară din Europa în ceea ce privește drepturile femeilor care lucrează. Este concluzia unui studiu detaliat realizat de compania britanică de marketing Reboot, citat de www.manager.bg.

Țara a fost plasată pe primul loc printre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

„Ceea ce plasează Bulgaria în vârful clasamentului este durata extrem de lungă a concediului de maternitate plătit de stat. Acest stat membru permite mamelor să beneficieze de concediu de maternitate de 58 de săptămâni sau 410 de zile, iar acest concediu de maternitate este cel mai lung la nivel internațional.

În această perioadă, țara plătește tinerelor mame 90% din venitul net pe care îl aveau înainte de sarcină," spune studiul citat de jurnaliștii bulgari.

Bulgaria ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește femeile în funcții de conducere. Potrivit studiului, 22% dintre bulgăroaicele active în câmpul muncii, ocupă o poziție managerială.

 

Zagreb era un oraș mare și prosper și acum 3000 de ani

Foto: wikipedia.org

Un sit arheologic cu o istorie de peste 3.000 de ani a fost descoperit într-un cartier din Zagreb în timpul lucrărilor de reconstrucție a unei clădiri distruse de cutremurul din luna martie, 2020.

„Au fost excavate multe piese din epoci diferite,” aflăm din hr.n1info.com.  „Acestea confirmă continuitatea vieții de peste trei mii de ani în Orașul de Sus, cel mai vechi cartier din Zagreb”, a declarat ministrul Culturii, Nina Obuljen Koržinek.

„Dintre artefactele descoperite și curățate până acum, cel mai semnificativ este un obiect mic care seamănă cu o cizmă și care datează de la începutul epocii de bronz, din anii 1200 î.Hr.” Arheologii nu știu încă la ce servea acest obiect.

Au fost, de asemenea, descoperite artefacte care datează de la începutul epocii fierului, în jurul anilor 700 și 600 î.Hr., precum și o cataramă, datând de la sfârșitul epocii fierului, de la începutul secolului al II-lea î.Hr. Descoperirea indică faptul că în zona exista un oraș preistoric foarte mare, bine organizat.

 

Medic nord macedonean despre cum hidratează cafeaua sau ceaiul

Publicația www.fakulteti.mk încearcă să rezolve o veche dilemă. Poate o ceașcă de cafea sau una cu ceai să hidrateze la fel ca un pahar cu apă? Site-ul nord macedonean a făcut un interviu în acest sens cu un medic urolog, dr. Vanita Sima-Tchang.

„Datorită cofeinei, cafeaua este atât un diuretic natural, cât și un stimulant al vezicii urinare. Ceaiul are un efect similar.” Efectele diuretice sunt, însă, ușoare „iar cercetările arată că atât cafeaua, cât și ceaiul, în ciuda ideilor preconcepute, nu ne dezhidratează dacă le consumăm cu moderație”.

„Deși o ceașcă de cafea nu ne hidratează ca un pahar cu apă, totuși poate fi luată în considerare când calculăm aportul zilnic de lichide. Având în vedere funcția sa de diuretic, (...) o ceașcă de cafea este considerată exchivalentul unei jumătăți de ceaști cu apă,” explică medicul nord macedonean.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Ranguelov Petar, Bulgaria           

Lucija Meznaric, Croația               

Isidora Zdravkovska, Macedonia de Nord

Valentina Tulovic, Serbia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 22 martie 2021