Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drama din Manaus, Brazilia: Terapie intensivă improvizată la domiciliu. Buteliile de oxigen - marfă de contrabandă

manaus.png

Familiile celor infectați cu Covid stau la coadă ore întregi pentru o butelie de oxigen, Manaus, Brazilia, ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

În Manaus, metropolă din Amazonia braziliană devastată de Covid-19, pacienții sunt atât de numeroși încât oxigenul a devenit o marfă rară, disputată pe piața neagră. Din ianuarie, orașul din nordul Braziliei a devenit reprezentarea absolută a dezastrului de care se tem oficialitățile din întreaga lume: spitale suprasolicitate, butelii cu oxigen insuficiente, pacienți abandonați singuri acasă.

În data de 18 ianuarie, când Marcio Moraes, în vârstă de 43 de ani, îngrijitor din prima linie de la începutul pandemiei, s-a îmbolnăvit, a fost tratat la spital doar câteva ore, după care a fost trimis acasă din lipsa unui pat disponibil.

Fiicele sale Lais de Souza Chaves, în vârstă de 25 de ani, și Laura, în vârstă de 23 de ani, au fost nevoite să găsească bani pentru a cumpăra oxigen. La apogeul crizei, o butelie de 50 de litri putea să coste pe piața neagră de șase ori mai mult decât prețul normal de 1.000 de reali (150 de euro).

Au fost nevoite să împrumute 6.000 de reali (aproximativ 900 de euro) pentru a dobândi una, în condițiile în care salariul minim din Brazilia este de doar 1.100 de reali.

Situația s-a agravat când au fost infectați alți șapte membri ai familiei.

Casa lor s-a transformat într-o adevărată unitate de terapie intensivă. Ele au trebuit să învețe să instaleze regulatoare de debit de oxigen, să citească manometre, să ia măsurile necesare pentru a permite pacienților să respire, și să scoată butelia de la unul din membri pentru ca celălalt să nu se sufoce.

"Am un atac de panică imediat ce cineva spune cuvântul ,”oxigen”. Încep să tremur din cap până în picioare", mărturisește Lais pentru agenția de știri AFP.

Unitate de terapie intensivă improvizată într-o locuință din Manaus. Foto: AFP

„Disperare totală”

Din aprilie 2020, Manaus, un oraș din inima pădurii amazoniene, a experimentat scene de coșmar, cu cadavre îngrămădite în camioane frigorifice lângă spitale, apoi îngropate în morminte comune.

Primul val a fost atât de devastator încât unii cercetători au exclus posibilitatea imunității colective, o mare parte a populației orașului fiind infectată.

Dar al doilea val a spulberat toate speranțele, odată cu apariția variantei P1 în decembrie, care este mai contagioasă și mai ales capabilă să reinfecteze persoanele deja contaminate, potrivit studiilor preliminare.

Fiocruz, Institutul de cercetare în domeniul sănătății publice, a identificat această variantă amazoniană în 91% din eșantioanele prelevate în Manaus în ianuarie, comparativ cu  51%  prelevate în decembrie.

Criza a atins apogeul la mijlocul lunii ianuarie, când oxigenul a început să se epuizeze în spitale, unde zeci de oameni au murit în câteva ore, au declarat medicii pentru AFP. La începutul lunii februarie, virusul a ucis în medie 110 persoane pe zi în acest oraș de 2,2 milioane de locuitori, mai mult decât triplul din primul val.

 Imposibil de a fi spitalizați, pacienții au murit acasă sufocați.

"A fost disperare totală", a declarat pentru AFP Adele Benzaken, consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu sediul în Manaus, orașul ei natal.

„Era incredibil să văd oameni care merg în cele patru colțuri ale orașului pentru a găsi butelii cu oxigen pentru rude, să văd lupte în apropierea punctelor de vânzare”, continuă ea.

"Erau adevărate scene de război, ca după un bombardament, când oamenii aleargă disperați, fără să știe ce să facă."

Aici, poliția a trebuit să escorteze livrările de butelii și să monitorizeze stocurile de oxigen din spitale. Escrocii au profitat de haosul și disperarea familiilor pentru a vinde stingătoare vopsite în verde, pretinzând că sunt butelii cu oxigen.

"Scoate-mă de aici"

Când Josimauro da Silva,  mecanic diabetic în vârstă de 57 de ani, a început să dezvolte simptome severe de Covid-19, fiica sa Jessica l-a dus la secția de urgență.

Dar după ce a petrecut noaptea într-un hol cu ​​mai mult de 100 de pacienți, el a sunat-o implorând-o: „Scoate-mă de aici, cât mai repede posibil”.

Fără paturi, fără oxigen, fără personal medical suficient pentru a îngriji atât de mulți pacienți, Josimauro a văzut mai multe persoane murind în jurul lui.

De atunci, Jessica are grijă de el. O sarcină atât de solicitantă încât abia își găsește timp să mănânce sau să doarmă. „Devin un zombie”, a declarat ea pentru AFP.

Fără ajutorul bănesc al rudelor, ea nu ar fi putut niciodată să plătească pentru cele douăzeci de butelii de oxigen consumate de tatăl ei în trei săptămâni.

„Mi-a fost foarte frică”, mărturisește și Thiago Rocha, un analist de informații în vârstă de 36 de ani, tratat de rudele sale în propria sufragerie. Familia sa a cheltuit aproape 10.000 de reali (1.500 de euro) pentru a-l menține în viață, practic o mică avere.

"Cei care și-au putut permite au cumpărat oxigen sau au zburat pentru a fi tratați în altă parte. Dar săracii au fost abandonați", a declarat Christovam Barcellos, cercetător la Fiocruz.

 „Presiune politică”

Experții în sănătate publică reclamă multe greșeli comise de autoritățile locale. Pentru Cristovam Barcellos, din cauza „presiunii politice”, activitățile economice și-au putut relua activitatea la sfârșitul anului 2020, în urma unor demonstrații ale comercianților.

Ca să nu mai vorbim de anii de investiții insuficiente și de corupție care au subminat sistemul de sănătate publică din Manaus, un oraș și așa prost echipat cu structuri de sănătate și care primește pacienți din toată marea regiune amazoniană.

Drama orașului Manaus trebuie să servească drept exemplu pentru întreaga lume, avertizează dr. Benzaken, în timp ce varianta braziliană a virusului s-a răspândit deja în multe țări, inclusiv Franța, Statele Unite și Japonia.

„Manaus este modelul a ceea ce se va întâmpla în altă parte”, estimează el. Alte țări din America Latină, cum ar fi Peru, au fost deja afectate de lipsa severă a oxigenului.

Studiile preliminare arată că majoritatea vaccinurilor sunt eficiente împotriva P1, dar alte variante, și mai periculoase, ar putea apărea dacă virusul continuă să circule la fel de mult în Brazilia, țara care are cele mai multe decese din cauza Covid-19 (peste 280.000) după Statele Unite.

 

Traducere de Magdalena Savitchi, după reportajul AFP preluat de France24