
Social
RFI la bordul vasului „Ocean Viking”, pentru salvarea migranților din Mediterana. Jurnal de bord
ocean.png

► Duminică, 14 martie:
Factorul meteorologic este înainte de toate examinat pentru consecințele pe care le are asupra operațiunilor. Deși marea este calmă de-a lungul coastei, favorizând plecările, aceasta poate deveni agitată în larg.
„Vremea rea este încă un factor care pune oamenii în pericol. Barca lor abia se mai menține pe linia de plutire. Când vremea se înrăutățește, timpul de supraviețuire al acestora este redus”, explică Claire, membru al echipajului salvator.
Când marea este agitată, condițiile de intervenție sunt mai complicate, vizibilitatea fiind de asemenea redusă: „când marea este calmă putem vedea puțin mai bine ce se întâmplă în larg. Dacă bate vântul și sunt oameni în apă, ne este mai greu să îi vedem. Capul unei ființe umane între două valuri este foarte mic”, precizează Claire.
► Luni, 15 martie
De la răsăritul soarelui, echipajul SOS Méditerranée supraveghează cu schimbul pe puntea de comandă și pe cea din față orice mișcare din larg. Cu binoclul la ochi, atenți și la semnalele oferite de radarul bărcii, membrii echipajului scrutează marea în căutarea eventualelor ambarcațiuni aflate în primejdie. Aceste demersuri sunt esențiale, afirmă Nicola Stalla, coordonatorul operațiunilor de căutare și salvare a acestei misiuni.
► Marți, 16 martie
Tânăra Claire, în vârstă de 32 de ani, este liderul echipei. Ea oferă instrucțiuni coechipierilor, acțiunile ei fiind ferme și asumate. Această tânără din Bretania a avut mai multe locuri de muncă, toate având legătură cu marea.
„Am trecut prin suficiente situații dificile pentru a fi sigură de reflexele mele”, explică ea.
Ca marinar, s-a aflat pe o barcă care s-a scufundat. La vârsta de 18 ani, pe când era instructor de scufundări a trebuit să efectueze o resuscitare cardio-pulmonară, mai apoi, fiind angajată pe o platformă petrolieră s-a confruntat cu un incendiu.
În 2017, Claire efectuează prima sa misiune de căutare și salvare. După patru zile barca era deja supraîncărcată, situația devine și mai critică când echipajul primește încă un apel. Operațiunea s-a derulat în plină noapte: cu lumina roșie a rachetelor luminoase, focurile de armă, panica oamenilor căzuți în apă, scena a fost memorabilă.
„Am descoperit o realitate pe care nu o bănuiam. Și mi-am zis că, atât timp cât această realitate există și că sunt capabilă să face ceva, aș vrea să acționez”, mărturisește Claire.
► Miercuri, 17 martie
Spațiul medical este situat în mijlocul punții inferioare, în centrul zonei destinate persoanelor salvate de pe mare. Toți aceștia sunt consultați rapid la sosirea pe barcă pentru a le evalua starea.
În afară de această primă examinare, în orele și zilele următoare cei doi medici, asistenta și o moașa de la bordul vasului Ocean Viking vor efectua consultațiile necesare în cele trei camere ale centrului medical.
Una dintre acestea este destinată urgențelor, unde medicul împreună cu asistenta vor trata pacienții care au nevoie de intervenții imediate. Personalul medical a efectuat mai multe misiuni de salvare și este familiarizat cu tipul de afecțiuni pe care le poate întâlni: deshidratare, hipotermie, arsuri etc.
► Joi, 18 martie
În zorii zilei, echipajul de pe Ocean Viking primește o alertă din partea unui ONG care administra o linie telefonică de urgență pentru persoanele aflate în primejdie în timp ce traversau Marea Mediterană.
„Ocean Viking, Ocean Viking” strigă o voce prin stația radio. Coordonatorul operațiunilor de căutare și salvare răspunde. ”Avem doi oameni bolnavi”, reia interlocutorul. Este vorba de doi gardieni de coastă care solicită intervenția echipajului ONG-ului.
În barca care îi transporta pe cei doi gardieni erau în total unsprezece persoane, dintre care patru copii și două femei. Odată contactul stabilit, Jérémie, șeful echipei de intervenție, se prezintă și îi liniștește: „o să vă oferim ajutor”.
Aceștia primesc veste de salvare, apoi unul dintre medici face o primă evaluare medicală. Femeile și copiii suferă de vărsături. Pasagerii sunt apoi urcați la bord, mai întâi copii, femeile și în cele din urmă bărbații.
► Vineri, 19 martie
Echipajul a salvat zece persoane, dar vasul are capacitatea de a oferi adăpost pentru câteva sute de persoane. Persoanele salvate se bucură de vremea bună și se odihnesc.
„Viața pe barcă este foarte bună... Și echipajul este foarte amabil cu noi”, precizează Mourad. Odată finalizată operațiunea de salvare, SOS Méditerranée informează autoritățile maritime ale diferitelor țări din apropiere cu privire la intervenție și solicită, conform convențiilor maritime naționale, un loc sigur pentru debarcarea persoanelor salvate.
Așteptarea poate dura câteva zile, uneori chiar câteva săptămâni.
► Sâmbătă, 20 martie: a doua operațiune de salvare
Înainte de ora nouă, un nou apel este lansat prin stațiile radio ale echipajului de către un alt ONG, Alarme Phone. Barca se află în zona de patrulare a vasului Ocean Viking. Durează câteva minute pentru a fi reperată.
Pentru siguranța persoanelor aflate la bordul lui Ocean Viking, operațiunea trebuie să se desfășoare la o anumită distanță. În urma unei prime evaluări, la bord se află femei și copii.
Mai multe persoane suferă de rău de mare, epuizare sau deshidratare, dar nimeni nu și-a pierdut cunoștința. Intervenția durează o oră jumătate, iar echipajul salvează 106 persoane transportate de barca pneumatică.
Aproape jumătate dintre ei sunt minori neînsoțiți. Operațiunea se încheie cu succes, deși marea era agitată și barca pneumatică pe punctul de a ceda.
Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul publicat de rfi.fr