Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisar european: UE poate atinge imunizarea de grup la jumătatea verii. Nu avem nevoie de Sputnik V

o_infirmiera_pregateste_o_doza_din_vaccinul_sputnik_intr-o_clinica_din_moscova_septembrie_2020.

O infirmiera pregateste o doza din vaccinul Sputnik într-o clinica din Moscova, septembrie 2020.
O infirmiera pregateste o doza din vaccinul Sputnik într-o clinica din Moscova, septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS Tatyana Makeyeva

Uniunea Europeană (UE) nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid-19, afirmă comisarul european însărcinat cu piaţa comună Thierry Breton. Oficialul de la Bruxelles apreciază că statele din blocul comunitar pot ajunge la o imunitate de grup la jumătatea verii, cu ajutorul tranșelor de vaccin pe care și le-a asigurat deja.

Într-un interviu acordat postului francez naţional de televiziune TF1, comisarul european însărcinat cu piaţa comună Thierry Breton a subliniat că UE nu are motive să importe serul rusesc Sputnik V pentru imunizarea cetățenilor din blocul comunitar.

”În prezent, avem capacitatea de a livra până la 350 de milioane de vaccinuri la nivelul UE până la sfârşitul lunii iunie, iar până la jumătatea lunii iulie avem posibilitatea să atingem o imunitate la nivelul continentului”, a declarat Thierry Breton, citat de Reuters și News.ro. Comisarul european spune că motivul principal pentru care UE nu va folosi vaccinul Sputnik V este că Rusia nu are capacitatea de a produce suficiente doze.

Ruşilor le este extrem de greu să producă Sputnik V. Va trebui, bineînţeles, să-i ajutăm. Dacă va trebui să le furnizăm una sau două fabrici, de ce nu? Dar, pentru moment, europenii au prioritate”, a subliniat el.

Replica Rusiei nu a întârziat să apară. „Vă mulţumim că ne-aţi informat că, din cauza prejudecăţilor voastre politice, nu există niciun motiv să cerem autorizarea vaccinului din partea Agenției Europene a Medicamentului. Vom continua să salvăm vieţi în alte ţări”, a scris pe Twitter producătorul rus al Sputnik V.